Connect with us

Нюзрум

Тайната падна: Ето кои над 100 000 избиратели са задраскали квадратчето „Не подкрепям никого“

Published

on

Над 107 384 български избиратели са гласували на изборите на 2 април, но са избрали квадратчето „Не подкрепям никого“. Какъв е техният профил и защо са избрали това решени?

„Избирателят, който зачерква това квадратче, е главно от женски пол. Преимуществено жени, освен това млади жени. 60 на сто от всички отбелязали това квадратче са жени, почти 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години.

Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове.

Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси“, коментира социологът от „Галъп интернешънъл болкан“ Яница Петкова.

При демографския профил на партиите няма изненади, отчитат от „Галъп“.

По-младежки профил има ДБ. ДПС също има по-младежки вот, това прави впечатление и при „Възраждане“, съотносимо към вота на ПП-ДБ.

ИТН също запазва своя младежки облик – почти 1/3 от гласовете за тях са мблади хора, отбеляза социологът.

Възрастните хора гласуват основно за БСП. Така очакваният спад в подкрепата за тази партия не се реализира, тя повтори резултата си и го запази, макар и нисък, посочи Петкова.

2/3 от техния електорат е над 60-годишна възраст, допълни тя.

Изводът: БСП се запазва като водеща партия сред избирателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при Левицата, като една четвърт от респондентите са над 60 години, информира БНР.

Партии като „Възраждане“ имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.

В столицата водеща е коалицията ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС изостават. Съюзът ПП-ДБ ще е стабилен до местните избори, за да се опитат да се възползват от това предимство, смята социологът от „Галъп“.

В областните центрове конкуренцията между първите две коалиции е много по-отчетлива.

„И „Възраждане“ имат своите поддръжници в областните градове, и БСП.“

Спрямо образователния статус – повече висшисти са гласували за ПП-ДБ, 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти поравно.

При Левицата прави впечатление, че 2/3 от гласоподавателите са с висше образование.

Най-четени