Connect with us

Нюзрум

Андрей Райчев взриви Нова тв! Ето какво ще е бъдещото правителство на ГЕРБ

Published

on

Кой ще е първият? Това не е най-важният въпрос. По-важният въпрос е, победи ли ГЕРБ или не? Отговорът е да. На миналите избори ГЕРБ беше първа, но сбора между ДБ и ПП правеше повече от ГЕРБ, а сега не е. Тоест ГЕРБ е направила крачка напред, докато ПП-ДБ – крачка назад.

Това коментира в ефира на Нова тв социологът Андрей Райчев. 

Те още не са го осъзнали, а когато го осъзнаят, те ще трябва сериозно да се замислят за политиката си. И именно това е ключът към правителството, добави той. 

След това Райчев продължи: 

„Те бяха с голяма кошница. Мислеха, че ще бият с 4-5 на сто. Ако е тази ситуация, която те си въобразяваха, за тях няма страшно да има още едни избори. Както е при Възраждане. Обаче те спряха да растат. И вижте каква ситуация ще осъзнаят утре. Първо, не растем. Второ, с кого можем да се съюзим.

Те винаги са настоявали на едно и също – статуквото срещу нас. След техния съюз кое не е статуквото – всички останали. Те са вече партиите против статуквото. С ГЕРБ, ДПС, Възраждане не може. Остава Слави Трифонов, с който са в голям скандал“. 

„Първо няма да стане по-хубаво за нас, второ, няма с кого. И като осъзнаят тези неща, те ще трябва да правят коалиция. Ще трябва да търсят изход в рамките на този парламент“, категоричен бе социологът. 

По думите му, ПП-ДБ като осъзнаят, че няма да има победа, те за пръв път ще се замислят как да управляват.

„Досега само ГЕРБ мислеше за формула, а те чакаха изборите. Тоест, там ще протече нов процес и този процес ще бъде на осмисляне, че те трябва да предложат нещо. 

Трето, не се вижда онази перспективна сила, която да им помогне, да се присъедини към тях“, добави Райчев. 

„Със сигурност сме в нова ситуация. ПП и ДБ бяха хората, които по-агресивно говориха за някаква формула , убедени в своята победа. Очевидно те е успяха да активират своята периферия. Данните показват, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да се разберат. Но не с условията преди вота – едните правят кабинет, а другите само подкрепят. 

Тази схема е чисто практически трудна за реализиране. Възраждане расте. Очакванията, че хартията ще върне избирателите на БСП. И четвърто другата изненада е Слави Трифонов“, каза на свой ред Евелина Славкова, социолог от „Трент“. 

ПП-ДБ няма да се откажат от правителство, смята Райчев. 

„Защо? Първо, там цъка часовников механизъм, бомба. Най-силна индикация за нея даде Иван Костов.  Той каза, че гласува за тях за последен път , ако дефицитът е над 3%. Това не е просто Костов. Това е трудността на една дясна партия да бъде в коалиция с една  ляво дясна партия. До кога ще са заедно. До местните избори. До тогава хоризонта е сигурен, след това ще има развод“, каза той. 

„Вероятността те да изтласкат ГЕРБ да се съюзят с „комунистите“ и  „турците“ е нула. ГЕРБ е на крачка от легитимацията. На тях не властта им е важна, а да станат една от партиите. Те имат нужда само от едно нещо – да дадат или да получат подкрепа по някакъв въпрос.

ГЕРБ ще бъдат много пластични. Ще се предложи формулата на Христо Иванов – правителство от експерти, не политици. Второ , да направим обсъждане на голямата съдебна реформа преди правителството, да се положи една основа. Според мен по тази линия ще тръгнат“, обясни социологът. 

Войната за миналото трябва да се прекрати, подчерта Райчев. 

„Зададох следния въпрос. Кога това ще стане. Критерият е следният. Ще образуват ли коалиционно място, както Тройната коалиция възникна когато се появи Регентния съвет на Симеон, Станишев и Доган, където решаваха основните въпроси. Въпросът е дали ще има такова място, където ще се чистят противоречия. Не е изключено да се интегрира в него и ДПС. Ако успеят да създадат такъв орган, в който да не си говорят за кюлчета и милиарди за газ, този диалог изключва каквито и да е споразумения“, поясни експертът. 

По думите му, изключено е ИТН да се съюзи с ГЕРБ. 

Ако Борисов се съгласи на формула с ДПС и БСП, противниците му веднага трябва да му подарят един термометър, това е харакири, смята Райчев. Той добави, че на Борисов би му било достатъчно той да подкрепи някаква форма на управление.  

По-рано в ефира на Нова тв Райчев заяви, че Има такъв народ (ИТН) са на инфарктната ситуация от миналите избори.

„Ще чакаме може би официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обаче тотално може да промени картинката, защото става въпрос за 10 депутати“, заяви социологът. 

Според него ни чака дежавю – всички ще се карат много и ще ходим на избори юни или юли.

Шансовете са в това, че Христо Иванов успя да се отдели от ПП в предизборната кампания. Борисов нападаше ПП, но не говореше лошо за ДБ. Това прави силно впечатление. Това не е случайно. Идеята му е да ги разбива на Борисов, ясно е“, добави Райчев

„За ГЕРБ е много трудно да накара своите да подкрепят партия, което е арестувала лидера. Борисов може да каже – не подкрепям ПП, а ДБ. Кой обаче би бил премиер, не се казва“, заяви той и добави, че Борисов може да използва именно тази брънка.

Според него Христо Иванов си играе също много добре картите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени