Connect with us

Нюзрум

Луд скандал! Ето къде трябва да стоят членовете на СИК, за да предотвратят снимане на вота

Published

on

Членове на ЦИК спориха как да се разполагат параваните в избирателните секции и дали членовете на СИК трябва да имат видимост към гърба на гласуващия зад преградата, предаде БНР.

Секретарят на Централната избирателна комисия Севинч Солакова цитира разпоредбите на Изборния кодекс, че параваните трябва да осигуряват тайната на вота и не е редно членовете на СИК да се намират зад гърба на гласуващия:

„Ще създаде предпоставки за нарушаване на тайната на гласуването. И затова не трябва да се допуска –  не може СИК да следи избирателя – в гръб, отстрани, зад рамо, през рамо и т.н.“

На обратното мнение – че членовете на СИК трябва да виждат действията на гласуващия, бе заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов:

„Според мен това създава предпоставки избирателят да може да извършва нерегламентирани действия като заснемане на вота или изваждане на нова бюлетина, което, според мен, законодателят не го е предвидил. Кабината за гласуване е с параван, с цел именно избирателят да се вижда от СИК, за да не се допускат такива нарушения“.

При гласуването Комисията възприе становището на Солакова, а спорът бе по повод запитване до ЦИК от членове на СИК в община Марица как да разположат параваните за гласуване.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени