Connect with us

Нюзрум

За предизвестените от главния прокурор Иван Гешев хибридни бомбени заплахи

Published

on

Сигнали за бомби заливат десетки български училища вече втори ден. Хиляди ученици излязоха в принудителна еднодневна ваканция, а във  вторник затвори и УНСС. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че вероятно се касае за хибридна атака с източник Русия. Уточни и нещо друго, че се работи с партньорски (натовски) служби, тъй като подобни заплахи са разпратени и до редица европейски страни, подкрепящи Украйна във войната на Путин срещу украинския народ, предава БЛИЦ.

Каква изненада? В България всичко се случва по трудния начин – чакаме първо нещата да ескалират и едва след това да се реагира.  Заради това сега хиляди родители панически излизат от работа, за да си приберат невръстните ученици, а учители и директори се чудят как да реагират когато получат на пощата застрашителен мейл, написан на развален български език, вероятно защото е ползван Google-преводач. 

Експерти и разследващи са категорични – атаките не са реални, т.е. взривни вещества няма, но е постигнат целения ефект, в случая той е всяване на масова паника. Едва сега, признава Демерджиев, държавата щяла да променя Протокола за действие при бомбени заплахи срещу училища и университети. Протокол, приет преди 23 години – през 2020 г. По-добре късно, отколкото никога, ще каже човек, но можеше и да е различно, ако някой се беше вслушал по-рано в думите на главния прокурор.

От около година Иван Гешев предупреждава за рисковете от зловредното руско влияние, особено след нахлуването на руската армия в Украйна. Обвинител №1 участва и в подобна дискусия преди два месеца в Конгреса на САЩ. Но тогава политическите му душмани се чудеха как да неглижират темите, които Гешев дискутираше във Вашингтон. Определени медии, които от години се ползват като бухалки срещу прокуратурата, пък се чудеха как да иронизират визитата. Е, днес, същите тези медии са в истерия и реално действат в услуга на кибер-терористите. Да, защото става въпрос за класически пример на кибертероризъм. 

Миналата есен, когато редица държавни институции бяха обект на кибератаки от руската групировка Killnet, чийто лидер дори бе обявил Гешев за своя мишена, пак никой не чу главният прокурор, който апелираше за общи действия в опазване на сигурността и превантивни действия срещу подобни зловредни хибридни атаки. 

Враговете на Гешев днес мълчат. Снишили са се, а атакуващите го медии, никога няма да признаят, че са заблудили аудиторията си, като са неглижирали повдигнатите проблеми от главния прокурор.

Но тъй като бомбените заплахи идват само 5-6 дни преди поредните предсрочни парламентарни избори, отсега може да се предположи, че ни очаква напрегната неделя откъм хибридни атаки. Да не каже някой, че не е бил предупреден. Просто у нас винаги така става. Учим се по трудния начин.

А за Гешев, остава валиден принципът, че никой не е пророк в собствената си страна. 

Най-четени