Connect with us

Нюзрум

Прецедент: Водач на партийна листа се отказа от изборите

Published

on

Шестима кандидат-депутати напуснаха листата на партия МИР в Хасково. Казусът бе обсъден в Централната избирателна комисия (ЦИК) днес, разкри „Флагман“.

Листата на формацията се състоеше от деветима кандидати. Шестима от тях на 24 март са подали искания да бъдат заличени. Това са водачът Георги Димитров, както и от 3-я до 7-я в листата – Недялко Вапцаров, Милко Вълков, Божидар Вълканов, Бойка Бадева и Благовест Винаров.

„В заявлението кандидатите не посочват причини като основание за отказите си от регистрацията“, пише в решението на Районна избирателна комисия-Хасково.

Днес в ЦИК възникна спор дали лицата следва да бъдат подадени към „Информационно обслужване“, за да бъде заличена възможността да се гласува за тях с преференции чрез машините за гласуване.

Според секретаря на Комисията Севинч Солакова, излъчена от ДПС, следвало да се изчака да изтече срокът за обжалване на решението на РИК-Хасково.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обаче обясни, че това е безсмислено, защото нямало кой да обжалва, след като самите кандидати са се отказали от участие в изборите.

След корекцията листата на МИР в Хасково остава с трима кандидати – Елена Господинова, Добрин Славилов и Митко Митев.

Най-четени