Connect with us

Нюзрум

Изборите на 2 април – прелюдия към нов вот или възможност за редовен кабинет

Published

on

Основният проблем е идентичностен, формациите ПП-ДБ бяха създадени да променят модела на управление на ГЕРБ. Това прави невъзможно формиране на управление помежду им.

ГЕРБ не направиха преоценка на своето управление – къде са сгрешили и какво да променят. Не направиха и промени в ръководството на партията, въпреки имиджовите щети. Това каза политологът доц. Милен Любенов за „Твоят ден“.

По думите му няма големи различия между партии по отношение на политиките им, основният препълникамък са съдебната реформа и антикорупционната политика.

„Вероятно от ГЕРБ имат опасения, че ще бъдат подложени на наказателни преследвания. Ако партията се реформира или видим нов облик след изборите, може да видим промени в позициите. Коалиция между ДБ-ПП и ГЕРБ изключвам като вариант. Възможен е само кабинет на малцинството. Най-работещият вариант е да се подкрепи такъв на ПП-ДБ по определени приоритети“, заяви той. 

Социологът от „Тренд“  Евелина Славкова смята, че вместо да се търсят обединяващи теми, се чертаят разделителни линии.

„Много е вероятна хипотезата да отидем на избори, дали края на юли или септември. Не само съдебната форма е препъникамък, това е и игра на надмощие. Много зависи коя ще е първа политическа сила. Ако ГЕРБ спечелят за трети път, те ще спечелят със сигурност, ако ПП спечелят, интригата ще се завърже. Диалогът между тях е на ниво, което създава само разделение, на фона на това, че виждат, че трудно могат да съставят кабинет“, подчерта тя. 

Според нея в настоящата турболентна ситуация ще е трудно да управлява кабинет на малцинството. „Привържениците на ГЕРБ няма да са щастливи, ако партията подкрепи ПП-ДБ. Христо Иванов излъчва различни от Василев и Петков послания“, отбеляза Славкова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени