Connect with us

Нюзрум

Политолози разнищиха обещанията на партиите: Ето кое ще спъне съставянето на правителство

Published

on

Остават 6 дни до поредните предсрочни парламентарни избори. На 2 април ще избираме народните представители за 49-ия парламент.

Вижте какви са основните акценти от програмите на политическите формации, които със сигурност ще влязат в следващото Народно събрание:

„Продължаваме промяната“ – „Демократична България“

Водещите теми за ПП-ДБ се фокусират върху доходите – предлагат минимални заплати от 910 лв. от началото на следващата година. Коалицията ще работи за това пенсиите да растат по-бързо от инфлацията. Като мярка срещу инфлацията ПП-ДБ предлагат повече местни храни на български цени. Приоритет №1 за коалицията е регионите в България да бъдат на една скорост.

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС обещават средната работна заплата да стане 3000 лв., а средната пенсия – 1200 лв., ако управляват цял мандат. Техният план за овладяване на инфлацията включва компенсации за бизнеса и запазване на данъците в сегашните им размери. Оздравяването и защитата на финансите са приоритет №1 за коалицията.
 

ДПС

Основните теми за ДПС минават през покачване на заплатите и достигане на средните за ЕС. По отношение на пенсиите искат възстановяване на принципа принос – права.
Срещу високата инфлация от Движението предлагат инвестиции в производство и селското стопанство. Водещ приоритет за партията е спиране на обедняването.

„Възраждане“

Как изглеждат плановете на Възраждане? Партията предвижда заплатите и пенсиите да нарастват с темпа на инфлацията, а инфлацията според тях може да бъде овладяна с премахване на санкциите срещу Русия. Приоритет номер 1 за „Възраждане“ е запазването на лева и енергийната независимост на страната.

БСП

БСП предлагат минималните доходи да се променят още от средата на тази година. Според тях минималната заплата трябва да стане 950 лева от 1 юли, а пенсиите да се преизчислят с нов средноосигурителен доход. Битката с инфлацията според социалистите ще се реши с таван на цените. Основен приоритет за партията: мир, доходи, семейство.

„Темите на пръв поглед са общи, приоритетите са еднакви с малко различаващи се параметри“, коментира политологът проф. Мария Пиргова. Така на пръв поглед изглежда, че няма да има проблем за съставяне на мнозинство е парламента, но проблемът е в това, че почти всички партии предлагат различни пътища за постигане на техните цели.

„Аз мисля, че основният консенсус ще бъде по външнополитически въпроси. Във вътрешен план различията за това дали да има евро, какъв да бъде дефицитът, как се управлява бюджетът – такива различия ще има много. И правителството ще се спъне от това“, смята тя. 

Според политолога Христо Панчугов, главните теми, които може да служи за основа на някакво мнозинство, са как оздравяваме институциите и какво правим с българската национална сигурност. 

Според Цветанка Андреева, разделенията се проявяват по отношение на икономическата политика: „Имаме едно типично дясно говорене, което е за оздравяване на икономиката и по този начин да се намали инфлацията – при ГЕРБ, и едно по-ляво, левичарско говорене, включително и от либералната коалиция, която смята да повтаря още от същото – чрез заеми да се помпат доходи, а това води пак до увеличение на инфлацията“. 

„Има идеологически сблъсък на икономическа основа“, посочи тя. 

Според проф. Пиргова, няма възможност за градивна коалиция. „Дебатът от някои страни се води много агресивно“, заяви тя. „Нито една партия не иска да промени това, което ние не можем да купим с пари – данъците. Това е цялата инфраструктура, цялата медицина и образование“, допълни тя. 

Според Панчугов, в тази кампания партиите за пореден път залагат на утвърдени в българското общество нагласи и използват добре познати клишета, която „минава през вдигане на окопите и посочване на врага. Това беше стратегията на почти всички без изключение“. 

„Сякаш и ГЕРБ и ПП представят пред избирателите на тези избори да направят оценка за това кой е управлявал по-добре“, смята Цветанка Андреева. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени