Connect with us

Нюзрум

Костов заговори за Радев, Петков и недостойни постъпки зад гърба на избирателите

Published

on

„Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно“.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., предава Tribune.

„Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание – е задължило правителството. … Дори Радев казва „ако парламентът отново призове за доставка на оръжие“, но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, уточнява Костов.

Според него България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови.

„България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента“, добави Костов.

Той е категоричен Русия е агресорът и трябва да бъде отблъсната.

„Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на „Възраждане“

Според Костов „не е достойно това, което направи Кирил Петков – зад гърба на българските избиратели да праща оръжие за Украйна“.

Иван Костов се обзалага, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. от тях „хартиена коалиция“ (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

Друг вариант, според него, е да се потърси голяма коалиция, „за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство“.

Партиите трябва да знаят една проста и желязна истина в икономиката, подчерта бившият премиер и я формулира така:

„Не може да се даде нещо, което не е произведено. Трябва да се произведе, за да се даде, за да се даде повече, трябва да се произведе повече. Трябва да има повече блага, които да бъдат разпределени, с тях може да се обир неравенството и чрез тях да се защитават спестяванията. Противната политика – печатаме пари, даваме пенсии, даваме заплати и увеличаваме тези разходи – тя води само до надуване на инфлацията“.

Най-четени