Connect with us

Нюзрум

Стана ясно как българско оръжие може да обърне хода на войната в Украйна

Published

on

Старото българско въоръжаване най-вероятно отива в Украйна. То може би ще се продаде през посредници. Това коментира експертът по национална сигурност Бойко Ноев пред bTV. 

Според него това количество оръжие може да обърне хода на войната в някои направление на украинския фронт.

Държавата ще даде на ВМЗ-Сопот боеприпасите, които наближават своя жизнен срок, а в замяна ще получи ново въоръжаване.

България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 1 милион боеприпаса, каза преди дни президентът Румен Радев.

„Аз не съм сигурен дали в дадения случай той беше прецизен. Не е монарх, нито има пълномощия да изразява суверенитета на държавата. България е парламентарна република и суверен е Народното събрание. От тази гледна точка Министерският съвет казва парламентът императивно да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военна-техническа подкрепа на Украйна“, добави той.

След като започна войната в Украйна, българската оръжейна индустрия регистрира рекорден износ.

„България заема колеблива позиция по отношение конфликта в Украйна. Всички държави в нашето положение използваха възможността да се освободят от бившето съветско въоръжение, което повече не може да бъде обслужвано. Единствено България ще запази или все още запазва своите самолети. Някои от тях скоро няма да стават за нищо. Вместо сега срещу тях да получим нещо друго, което да работи по-дълго или да бъде по-модерно – ще останем със старото“, коментира още експертът.

По думите му решението на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус е с цел сплашване и няма да доведе до ядрена война.

„Руският президент разчита тази негова заплаха да отекне като ехо в държави като България и някои други, което даде възможност на местни политици да продължат да плашат народа с тези оръжия. Няма да има ядрена война, няма да бъдат използвани тези ракети. Ако те бъдат разположени в Беларус – ние помним подобно разполагане имаше в средата на 80-те години. Тогава нищо не се случи. По същия начин нищо няма да се случи и днес“, обясни Ноев.

Най-четени