Connect with us

Fake Harvard

„Добрите сили“ са си опекли нещата, огласиха с какъв трик идват пак на власт

Published

on

Големите теми движат изборите, а хората гласуват с надеждата, че България има възможност, ако създаде стабилно управление, да се възползва от пълния си потенциал.

Това заяви в ефира на Нова нюз политологът Даниел Смилов.

„От тази кампания стана ясно, че България не е пред фалит и няма трагедия. Съмненията бяха бързо разсеяни. Финансите на държавата са стабилни. Въпросът не е да избегнем катастрофа, а да се управляваме така, че да се възползваме от пълния си потенциал“, каза още Смилов.

„Има значение кой ще спечели изборите. Върху първия пада най-голмата отговорност за съставяне на правителство. Ако първата партия се провали, шансовете на другата, стават по-малко. Естествено, че е възможно с втората или с третата партия, не бива и това да се изключва като вариант.

Много е важно обаче кой от двата активни блока ще спечелят – дали ПП и ДБ, които имат символично водачество, или ще има обрат и победата ще им е измъкната в последнта седмица под носа от ГЕРБ.

На въпрос дали има шанс на коалиция между първите две партии или поне между ДБ и ГЕРБ, Смилов отвърна отрицателно:

„Това не е възможно. Реалистичните варианти са няколко. Ако ПП и ДБ излязат първи и имат преднина пред ГЕРБ, може да се опитат да направят правителство на малцинството, но при широко дискутирана и уговорена програма с ГЕРБ – да има общи приоритети“, каза той и добави, че така ГЕРБ би подкрепила, защото мнозинството ще зависи от тях и няма да се налага партията да прави вътрешни промени.

„За да има иначе коалиция между двете формации, то трябва да има промяна на лидерството в ГЕРБ“, подчерта Смилов.

Политологът не пожела да се ангажира с прогноза дали ПП би заложила, ако е първа, на експерти за министри или на партийни фигури.

Смилов разгледа и вариант ГЕРБ-СДС да спечелят изборите:

„Ако те спечелят, имат варианта от предния парламент. Тогава той завърши с едно обещание около сформирането на мнозинство на хартиената коалиция. Този вариант пак ще стои по някакъв начин. Въпреки че, ако ГЕРБ искаха да го направят, щяха да го сторят още в миналото НС“, каза той. 

По думите му, ако ГЕРБ иска да се коалира с някого, то трябва да се направи нещо с лидерството на партията и корупционната й репутация.  

Според него нищо съдбовно не зависи от това дали ще влязат малките формации, но нещата ще изглеждат малко по-ясни, ако не влязат.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени