Connect with us

Нюзрум

ЦИК разкри подробности за вота в чужбина. Ясно е вече колко секции ще има

Published

on

„737 ще бъдат изборните секции в чужбина за вота на 2 април. Заличихме мястото в кралство Бахрейн. От МВнР трябва да пренасочат гражданите, които искат да гласуват там, да бъдат пренасочени”, каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг.

По предложение на МВнР имахме работна среща – няма да провеждаме присъствено обучение на членовете на СИК в страната. По-удачно ще бъде обучението да бъде онлайн. На страниците на ЦИК и на МВнР има адреси на секциите извън страната. Назначени са съставите на секционните избирателни комисии извън страната, очакват допълване за свободните места.

„Устройствата за видеонаблюдението не са свързани с конкретните секции, така че може да бъдат заменяни в случай на повреда“, уточни Матева.

„При броенето на бюлетините членовете на СИК трябва да произнасят ясно на глас резултата от всяка бюлетина, за да бъде записана от видеонаблюдението. При спор за резултата от дадена бюлетина, решението се взима от самата комисия“, каза още Матева.

Тя поясни още, че складът и помещенията, където са машините за гласуване, ще се охраняват от Жандармерията.

12 771 секции са разкрити в страната, от тях 240 са подвижни. Предстои да бъдат образувани секции в болниците и в специализираните институции.

Избиратели, които са с трайни увреждания, ще могат до 27 март да заявят желание за гласуване с подвижна урна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени