Connect with us

Нюзрум

ЦИК се въвлече в доста абсурден спор: Агитира ли нерегистрирана партия за изборите

Published

on

В много странен казус се въвлече Централната избирателна комисия (ЦИК). Комисарите проведоха дълъг спор вчера по повод сигнал срещу „Спаси София“ – наскоро учредена партия от независимия общински съветник Борис Бонев. В сигнала въпросната формация е обвинена, че използва обществения транспорт в столицата за предизборна агитация. Работата е там, че „Спаси София“ дори не е регистрирана в съда. Съответно тя не може и не участва във вота. А това прави твърдението, че извършва агитация, да изглежда доста абсурдно, информират от „Сега“

В комисията сигналът, пуснат от частно лице, беше докладван от члена ѝ Георги Баханов, който е от квотата на ГЕРБ-СДС. Той предложи ЦИК да установи, че партията е нарушила текстовете на Изборния кодекс, засягащи непозволена агитация – по-конкретно забраната да се използва общински и държавен транспорт за такава.

Колежката му Росица Матева (ИБГНИ) обаче провери регистъра на Софийски градски съд и констатира, че все още няма регистрирана партия под това име. И допълни, че дори да беше регистрирана от съда, формацията не участва в парламентарните избори, за които в момента се провежда предизборна кампания, тоест, не може да се установи нарушение на Изборния кодекс. По нейно мнение, по-скоро трябва да се сезира Столична община, която да провери дали е платена такса да се брандира общински транспорт с подобна реклама.

Баханов витиевато обясни, че в общественото пространство било известно, че „Спаси София“ е изразила подкрепата си за една от коалициите, участващи в предсрочните избори, без да спомене коя. Матева отново му възрази, че собственото му предложение по казуса се позовава на текст в кодекса, озаглавен „Забрани за предизборна агитация“, в която нито Борис Бонев, нито партията му участват.

Севинч Солакова (ДПС) настоя, че последствия от сигнала трябва да има. „Не можем в предизборен период да позволим да се използва обществен ресурс“, каза Солакова. Но призна, че трябва да се уточни в каква „правно-организационна форма“ участва „Спаси София“ в агитацията.

Такава „форма“ обаче очевидно нямаше, както нагледно обясни Матева. Последната иронично констатира, че накрая ще излезе, че нерегистрирана партия нарушава правилата на още несъстояла се предизборна кампания за едни бъдещи избори. Тя имаше предвид местните избори в края на тази година, чиято кампания ще започне чак през есента. Самият Бонев участва в последните местни избори през 2019 г. като кандидат за кмет на София и не крие намерението си да направи същото и тази година.

Когато беше гласувано предложението на Баханов „Спаси София“ да бъде наказана, комисарите се разделиха – от квотите на ГЕРБ-СДС и ДПС го подкрепиха, но всички останали се противопоставиха. Накрая членовете на ЦИК решиха да прехвърлят казуса на Столична община, която да извърши проверка – както предложи поначало Матева.

Разочарован, Красимир Ципов (ГЕРБ-СДС) коментира, че Борис Бонев е „представител на НПО, която е в процес на регистрация като политически субект, който да вземе участие в изборите за общински съветници и кметове“. И обяви, че ЦИК не трябва да допуска да се превръща в практика подобна реклама в година, за която е известно, че предстоят местни избори. Очевидно с колегата му Баханов не се бяха разбрали коя версия да поддържат – дали „Спаси София“ агитира за настоящата предизборна кампания или за бъдеща такава. Останалите комисари, загубили желание за повече дебати по темата, посрещнаха мнението му с мълчание.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени