Connect with us

Гербери

Тома Биков хвърли следизборна бомба за съставянето на правителство

Published

on

След изборите ще имаме редовно правителство и работещ парламент, коментира кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред „Труд news“.

„Нашата задача през последните две години беше да се самосъхраним и да запазим, но и да развием потенциала си, насред институционалната и политическата деградация. Оттук нататък целта ни е да извадим България от блатото, в което се намира и отново да я задвижим напред“, посочва политикът. По думите му откакто съществува, ПП се намира в режим на постепенна самоизолация.

„Първо априори посочиха ГЕРБ и ДПС за свои врагове. След това обтегнаха отношенията си с президента Румен Радев, който ги създаде, изпокараха се с ИТН, а в 48-ото народно събрание скъсаха отношенията си и с бившия си коалиционен партньор БСП. Това се случи само за период от около една година. Няма как партия с подобна ексцентрична политическа култура да бъде здрава основа за стабилно управление. През цялото това време ние полагахме усилия да излезем от изолацията и го постигнахме в 48-ото народно събрание“, смята Биков.

Относно възможността за избори две в едно през октомври той е категоричен, че това зависи първо от партиите в следващия парламент, а ако те не могат да се разберат за излъчване на редовно правителство, ще зависи от президента.

„Не мисля, че желанията на ПП имат голямо значение, защото те са част от процес, а не негов катализатор. Моята прогноза е, че след тези избори ще има редовно правителство и няма да се наложи да провеждаме избори две в едно“, уточнява Биков.

За него първата искра в новия парламент ще бъде по отношение на бюджета за 2023 г. 

„В 48-ото Народно събрание, ГЕРБ – СДС, ДПС и ДБ, гласувахме против почти всички предложения на ПП и това предотврати още по-тежки финансови проблеми за страната. Не зная как ПП и ДБ ще постигнат съгласие по тези основополагащи въпроси, при положение, че имат диаметрално противоположни позиции. Според мен ще гласуват шарено, което ще е първият видим симптом, че коалицията им не се основава на общи възгледи, а само на тактически сметки. След това може и да последват публични противоречия, каквито вече видяхме при реденото на листите им. Освен това, в тази коалиция тепърва предстои битка ако не за формалното, то за неформалното лидерство. Това също е причина да смятам, че ПП – ДБ не са в състояние да носят основната тежест на едно бъдещо управление“, отбелязва Биков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени