Connect with us

Нюзрум

Поредният политически сблъсък! Професор от ГЕРБ постави ПП на мястото им

Published

on

Знаковите лица на партиите влизат в открит сблъсък по важните въпроси, които вълнуват всички българи12 дни преди изборите, поредният политически сблъсък в студиото на „Тази сутрин“ по bTV. Знаковите лица на партиите влизат в открит дебат по важните въпроси, които вълнуват всички българи. Фокусът е здравеопазване.

Един срещу друг се изправят проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, проф. Георги Михайлов от БСП и д-р Веселин Балкански от „Български възход“.

Проф. Костадин Ангелов е магистър по медицина и обществено здраве в Медицинския университет и по финанси – в УНСС. Беше министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Водач е на листата на ГЕРБ-СДС във 4 МИР във Велико Търново.

Доц. Антон Тонев е хирург и преподавател, завършил е Медицинския университет във Варна. Беше председател на комисията по здравеопазване в 48-ото Народно събрание. Кандидат за депутат е в листата на коалиция ПП-ДБ в 27 МИР в Стара Загора

Проф. Георги Михайлов е завършил Медицинската академия в София със специалности: клинична хематология, онкология и педиатрия. Бивш директор е на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Водач е на листата на БСП в 22 МИР в Смолян.

Д-р Веселин Балкански е завършил Медицинския университет във Варна, с магистърска степен по обществено здравеопазване. Бил е директор на Регионалния център по здравеопазване във Варна. Кандидат за депутат е от листата на „български възход“ в 3 МИР във Варна.

Политическата криза

„ГЕРБ винаги е била необходима на българските граждани в състояние на кризи. Ние сме давали вярната формула и сме извеждали страната от няколко кризи, като финансовата, COVID кризата и кризата с бежанците. И в предния парламент представихме работеща формула, която вече щеше да дава резултат – щяхме да имаме една овладяна инфлация, нямаше да има такъв наплив от бежанци. Ние сме готови с управленската формула и всеки едни глас за нас е глас за редовно правителство“, заяви проф. Ангелов.

Според доц. Тонев изтъкна, че последните избори са показала, че освен първо място в парламента, се изисква и доверие.

„След дълги години управление на ГЕРБ по-голяма част от обществото смята, че това доверие трябва да се заслужи наново. Демократичният процес дава такава възможност чрез един значителен престой в опозиция. И може би през това ГЕРБ трябва да мине, като през едно чистилище – да служи отново кредит на доверие, може би и да смени лицата. От Своя страна „ Продължаваме промяната“ е едно ново лице, но което не му бе дадена възможност да разгърне своята програма. ПП ще застане със своята известна програма, със своята чистота, с желанието за борба с корупцията“, каза представителят на ПП-ДБ.

По думите на проф. Михайлов БСП непрекъснато е настоявала през последните години за партниране в парламента и е направила всичко възможно за съставяне на редовно правителство.

„БСП заявява и сега – в тази политическа обстановка България се нуждае неистово от работещ парламент, от редовно правителство и от доверие между политическите сили. България трябва да бъде спасяван, тя се намира в много сериозен политически момент от своята история“, подчерта представителят на БСП.

На въпроса дали идеята на „Български възход“ за диалог с всички е сработила д-р Балкански отговори, че това ще стане ясно от резултатите на партията на предстоящите избори.

„Български възход“ предлага един нов модел за участие в политиката. Както многократно ген. Янев (Стефан Янев, лидер на партията) е заявявал – политическа партия „Български възход“ ще предлага решения на проблемите. Това искаме да обясним на избирателите. Написал съм проект за реформа в здравеопазването“, обяви д-р Балкански.

Проблемите в здравеопазването

Проф. Ангелов репликира доц. Тонев за доверието към ГЕРБ с думите: „Правителството на „Продължаваме промяната“ беше свалено заради загуба именно на това доверие. Имаше загуба на доверие в техните партньори – първо в „Има такъв народ“, после и в БСП. Това беше положително за България, защото ако това продължеше, в момента щяхме да бъдем в още по-тежка криза“.

На въпрос защо българите доплащат значителни суми за здравеопазване проф. Ангелов подчерта, че доплащането е факт в почти всички здравни системи в Европа.

„За съжаление в България имаме изключително висок процент на доплащане, както по отношение на медицинските изделия, така и на редица услуги, които се предоставят в болниците. В нашата програма се заложили методика, в която това доплащане да бъде намалено, най-вече по отношение на медицинските изделия и на лекарствата“, уточни представителят на ГЕРБ.

Кандидат-депутатът от ПП контрира, че от ГЕРБ предлагат програма, която да поправя недъзи, натрупани през последните 12 години, когато те са управлявали.

„Поправената система много напомня на една закърпена магистрала, която е една от емблемите на дългогодишното управление на ГЕРБ. Истината е, че здравеопазването може да бъде кърпено още 10 години. Имаме нужда да поставим проблемите на масата, да признаем свои грешки от миналото и сме оставили една система на пауза повече от 10 години.

Представителят на БСП обяви, че неговата партия предлага фундаментална промени в лекарствената политика, за да се избегне значителното доплащане.

„Огромна част от тези близо 50%, което доплаща българинът за здравеопазване, са именно за лекарства – най-вече от пенсионерите и за децата. Конкретното ни предложение е за безплатни лекарства за децата до 14 г. Като педиатър изпитвам една голяма тъга, че във времето, когато бях млад специалист детският контингент беше 2 млн. деца, сега е 1 млн. Ако не се погрижим за своето бъдеще, нещата стават много тежки“, коментира проф. Михайлов.

Той напомни също, че повечето българи не са доволни от качеството на здравеопазването и в системата има тежък кадрови проблем.

„Когато говорим за финансиране на дейностите в здравеопазването, има два момента – единият е как се изразходват средствата и какъв е контролът върху това, вторият – откъде се събират средства за здравеопазване, какъв е техният обем и има ли възможност за допълнително финансиране“, коментира д-р Балкански от „Български възход“.

Според него е нужна промяна във финансирането и това не е толкова трудно – например 1 млн. души, които сега не се осигуряват, да бъдат принудени да го направят.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени