Connect with us

Демос

Новината на деня е от САЩ: Прекаралите коронавирус, имат антитела почти 2 години

Published

on

Хората, преболедували коронавируса, може да имат антитела до двадесет месеца. Това сочи проучване на експерти от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ, публикувано в Списанието на американската медицинска асоциация.

Анализът на направените кръвни проби на общо 816 неваксинирани души показва, че антитела имат 99% от доброволците, дали положителен тест за COVID-19. Те са налични и в пробите на 55% от тези, които смятат, че са били заразени, но не са се изследвали, както и в пробите на 11% от доброволците, смятащи, че никога не са прекарвали коронавируса.

Авторът на изследването – трансплантационният хирург д-р Дори Сегев, посочва, че почти всеки с документирана инфекция има антитела, които изглежда се запазват доста дълго време. Той обаче подчертава, че наличието на антитела не гарантира, че човек не може да се зарази отново.

Имунологът д-р Ото Йънг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис е сред специалистите, направили проверка на резултатите. Той е на мнение, че проучването показва, че хората имат антитела, които се образуват след COVID-19, но не дава яснота за имунитета, тъй като не е известно какво ниво на естествени антитела е необходимо за защита. 

Йънг посочва, че други изследвания вече са показали, че антителата, придобити след преболедуване от COVID-19, намаляват с течение на времето – най-често след около шест месеца.

Тъй като новото изследване анализира информация за точно определен момент, учените предупеждават, че данните не означават непременно защита срещу повторно заразяване и ваксините остават важна част от стратегията за борба срещу вируса.

97% от донорите на кръв в Нидерландия имат антитела срещу коронавируса

Най-четени