Connect with us

Нюзрум

МФ предлага ограничение при плащане в брой. Ето след коя сума ще ни е нужна банкова карта..

Published

on

Министерството на финансите възроди този уикенд неминалата идея на Владислав Горанов кешът да бъде ограничен до 5 000 лв. Прагът за финансови операции  в брой да се намали двойно, поиска Министерството на финансите (МФ) в проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който е публикуван за обществено обсъждане. Мотивът на вносителите е, че по този начин „ще се свие сивата икономика”.

Така плащанията в кеш ще се ограничат от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв., а над тази сума всичко да става само чрез превод или внасяне по платежна сметка. Всичко това се случва на фона на растящата инфлация, която предполага точно обратните мерки – за вдигане на прага.

Редакциите на данъчните закони са заради прието протоколно решение на МС за съставяне на бюджет за 2023 г. с дефицит от 3 % и анонсираните от служебния финансов министър Росица Велкова приходни мерки за постигането на тази цел. При това въпреки безплодния опит за същото на други в ЕС – известен пример е Гърция.

Припомняме, че миналата седмица обяви, че „положението не никак розово” и предупреди, че ще се наложи „затягане на коланите”. Тогава в медиите се появи и информацията, че според доклад на Велкова „България е пред фалит”, което тя побърза да отрече.

Според поправката на МФ новият таван ще се отнася и за заплатите, които до момента не бяха включени в закона. Идеята е приходните агенции да бъдат уведомявани предварително за разплащания от бюджета към данъчно задължени лица.

Изискването ще се отнася за парични преводи на стойност над 10 хил. лв., както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лв. Така ще се въведе още един начин за информиране на публичните изпълнители за наличие на финансови средства в данъчно задължени лица, е записано в текст за поправка на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, агрументират се от ведомството на Велкова.

Припомняме, че и друг път различни финансови министри са предлагали ограничаване на плащанията в брой, но досега тази мярка никога не е намирала достатъчно подкрепа в НС.
В Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда и нов данък – еднократно заплащане на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. в размер на 33%. Той не освобождава фирмите от заплащането на 10% данък печалба. Т.нар. солидарна вноска няма да се признава и за разход.

В същото време МФ дава данни за прогнозната печалба на фирмите за 2022 г. – 47 млрд. лв., плюс 1,425 млрд. лв.  прогнозен облагаем доход на едноличните търговци. В сравнение с печалбите за 2018 г. и 2019 г. декларираните данъчни печалби от дружествата и облагаеми доходи от стопанска дейност като едноличен търговец значително нарастват за 2021 и 2022 г.със 100%, посочва МФ.
Предлага се още от 1 юли 2023 г. връщане на 20% ставка за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга и за фитнесите. В момента налогът за тях е 9%. От средата на годината се въвежда акциз за течностите за електронни цигари, не съдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин.

Всички стоки с висок фискален риск, които се превозват в страната в транспортни средства над 3,5 тона, да бъдат предварително декларирани пред приходните агенции. За тях ще се въведе предварително деклариране на ДДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени