Connect with us

Нюзрум

Шок! За броенето на машинния вот НЕ е имало тест и одит на софтуера

Published

on

„Информационно обслужване“ АД призна, че никога не е правен тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването, обявиха от „Възраждане“ и добавят:

Днес от фирмата направиха презентация на софтуерите, с които се обработват данните, постъпващи в ЦИК, но не предоставиха хеш кодовете за софтуерите и  признаха, че досега никога не е правена проверка на трите софтуера, с които се обработват данните от избори. Това противоречи на всички международни стандарти за информационна и мрежова сигурност и е огромна уязвимост за националната ни сигурност, тъй като точно „Информационно обслужване“ АД изчислява изборния резултат.

Действията на „Информационно обслужване“АД и липсата на компетенция на ЦИК застрашават прозрачността и честността на изборния процес.

Възраждане попита ЦИК: Предвид, че софтуерът, с който „Информационно обслужване“ АД обработва данните от вота и никога за последните 20 години не е тестван за уязвимости, ЦИК не смята ли, че е възможно външно вмешателство в изборния процес, взимайки и факта, че директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов се върна от САЩ само преди няколко дни?

ЦИК не можаха да отговорят, защото нямали компетенцията. Тук е важно да се обърне внимание, че служебното правителство на президента Радев говори непрекъснато за прозрачност на изборите, а реално се оказа, че такава няма, пише Гласове.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени