Connect with us

Нюзрум

Гълъб Донев се присмя на Петков, обяви и важна новина

Published

on

Финансовото състояние на страната е стабилно. Няма опасност за курса лев-евро, няма опасност да не се изплащат доходите и пенсиите. Служебното правителство прави всичко възможно всичко да е изплащано в съответните срокове. Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно това да не се случи.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, коментирайки апокалиптичния доклад на МФ.

„Това са рискове, които винаги когато се подготвя такъв доклад, се описват различни сценарии, ако не се предприемат определени мерки, какво би следвало. Това е нормален доклад, няма нищо притеснително в него“, добави той.

Рисковете, които са в доклада, целят да покажат на политиците, които ще приемат закона за държавния бюджет, ако се впуснат в популистки политики и решения, какво би се случило с държавата. Ние сме предвидили мерки, които няма да доведат до фалит на държавата и спиране на плащания“, подчерта той.

По думите му „фалит на държавата“ е заглавие, което е излязло в медиите, но такъв риск няма.

„Проблемът с дефицитът бе очертан още в края на август миналата година, защото бяха приемани политики, които влизат в различни периоди от годината“, подчерта Донев.

„БНБ разчете сценариите като некомпетентни заради публикациите, които излязоха в публичното пространство. Укорът е към медийното пространство, което е отразило този доклад“, смята премиерът.

„Политиците са в предизборна кампания и е нормално да се опитат да заличат определени пасиви или да натрупат определени активи на гърба на служебното правителство“, заяви Донев.

По думите му оставката на министър Велкова не стои на масата, а тя води ведомството си много компетентно и добре.

„Бих коментирал с насмешка некомпетентното изказване на Кирил Петков, че държавата не си събира данъците. Януари наистина има намаление на ДДС, но то идва от това, че държавата връща обратно начисленото ДДС на фирмите, които изнасят извън България. Това е заради многото износ. Ние имаме рекордна събираемост, но разходът е 2,3 млрд“, подчерта Донев.

Той потвърди, че е предвидено увеличение на пенсиите на юли, увеличение на минималната работна заплата и т.н. „Служебното правителство държи много добре финансовата стабилност на страната“, каза той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени