Connect with us

Нюзрум

САЩ разкри подробности за падналия в Черно море американски дрон

Published

on

Катастрофата в Черно море на американския военен дрон за наблюдение след прехващането му от руски изтребители изглежда е била резултат от непреднамерени действия от страна на Русия, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Москва отправи днес предупреждения към Вашингтон да стои достатъчно далече от въздушното ѝ пространство след вчерашния инцидент, станал в международното въздушно пространство близо до територия, за която Русия твърди, че е анексирала от Украйна.

„Мисля, че най-добрата оценка точно сега е, че той вероятно е бил непреднамерен. Изглежда е бил резултат от пълна некомпетентност от страна на един от тези руски пилоти“, каза говорителят на американския Държавен департамент.

„Този инцидент демонстрира липсата на компетентност, в допълнение на това, че е бил опасен и непрофесионален“, добави още Прайс.

Инцидентът с американския дрон показва агресивния модел на поведение на Русия, каза пред журналисти във Вашингтон председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили.

Най-високопоставеният американски генерал смята, че свалянето на дрона от руски изтребител е част от този ставащ все по-агресивен маниер на военно поведение на Русия.

Генерал Мили добави, че изглежда дронът се е разбил при удара си с повърхността на водата в Черно море и отломките са потънали на дълбочина от 1219 метра до 1524 метра, откъдето ще е трудно да бъдат извадени.

Що се отнася до преднамереност, не зная, отговори на журналистически въпрос най-високопоставеният американски генерал.

„Дали това е било преднамерено или не? Още не зная. Но знаем, че прехващането е било преднамерено. Знаем, че агресивното поведение е било преднамерено. Знаем също, че това е било много непрофесионално и доста опасно“, каза Мили.

Генералът добави, че има видео доказателства за предполагаемото изхвърляне на гориво върху дрона и всичко останало, като няма съмнения, че тази част е била преднамерена. Но той не изрази такава увереност относно съобщенията именно за физическо съприкосновение между летателния апарат и изтребителя.

Най-високопоставеният американски генерал каза също, че САЩ са взели мерки за дистанционно унищожаване на това, което е ценно, на падналия в Черно море дрон Ем Кю-9 „Рийпър“.

„Що се отнася до връщане на отломките, действително нямаме кораби в този район. Но в този район имаме много съюзници и приятели. Ще предприемем операция по връщането им, защото това е американска собственост.

Ако говорим за загуба на някаква важна информация, взели сме съответните мерки. Така че сме уверени, че това, което би могло да предизвика интерес, сега вече не представлява интерес“, каза генерал Мили.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени