Connect with us

Timeline

Сачева остро скочи на ПП: Личи, че не знаят как

Published

on

На „Продължаваме промяната“ много им личи, че не знаят как. Затова и преписват готови текстове макар и със свои думи. Социална политика не се прави с лозунги, нито от хора, които не познават системите и нямат експертиза. Както политиките за пазара на труда, така и тези за социалното подпомагане, социалните услуги и пенсиите изискват надграждане и последователност. Не става с рушене и с непрекъснато започване от начало.

Това написа бившият социален министър Деница Сачева във Фейсбук. 

Промяната ни казва директно, че ще задълбочи неравенствата между пенсионерите, като увеличава „справедливо“ пенсиите независимо от придобития осигурителен стаж. Това означава пренебрегване на принципа „принос-полза“ и допълнително изкривяване на пенсионния модел.

Резултатът вероятно е ще е толкова справедлив, колкото беше за 1,1 млн. пенсионери, които не получиха нищо от преизчислението, с което от сутрин до вечер ни проглушават ушите.

Казват, че имат намерение да подобрят програмите за трудова заетост за хората с увреждания. И нито буква как. Такива програми има от 20 г. Ние знаем как – чрез данъчни облекчения за работодатели, които осигуряват дистанционна или почасова заетост, включително на безработни родители на деца с увреждания.

Повечето политики за семейства и деца са преразказани от нашата програма, но с други думи, като част от тях и в момента за заложени в Плана за възстановяване и устойчивост или в оперативните програми за човешки ресурси и за образование.

Програмата им само показва, че не могат да измислят нищо ново – просто преписват или още по-точно – плагиатстват. Не знам как е в Харвард, но в Добрич на това се казва: „На гол тумбак, чифте пищови“, бих допълнила – с халосни патрони.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени