Connect with us

Импийчмънт

Радев на път да подпише политическа декларация с държавния глава на Румъния

Published

on

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София.

Румънският президент е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

Българският държавен глава посрещна Йоханис  с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев. Знамето на Румъния е издигнато пред сградата на президентството заради посещението на Йоханис.Темите за енергийната, икономическа и транспортна свързаност, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген ще бъдат във фокуса на визитата на Клаус Йоханис в София. 

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство, предава БТА. 

„Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, подобряване на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна“, съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

Най-четени