Connect with us

Fake Harvard

Шкварек разкри целта на ПП-ДБ

Published

on

„Парламентарните избори в България толкова зачестиха, че ми е трудно да разбера кога сме влезли в кампания и кога излизаме от нея”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„Въобще не си представям, че ще излезе продуктивен резултат. Предпочитам да се говори за неща, от които нищо няма да излезе, отколкото да се води битка с компромати”, допълни той.

В коментар на прогнозните изборни резултати и възможността за съставяне на коалиция, Шкварек заяви, че истинската награда, към която са се насочили ПП и ДБ, е висок резултат на местните избори. „Те няма да допуснат коалиция с ГЕРБ”, смята той и допълни, че независимо на кое място са ГЕРБ, от новата коалиция ще започнат преговори с т.нар. „стари партии”. „Експертен кабинет не се съставя с хоризонт от 4 години”, каза анализаторът.

Според политолога Слави Василев хипотезата за еврокоалиция заслужава анализ. „Не смятам, че Борисов ще си простреля партията по такъв начин, макар да е способен на изненадващи ходове – да седи отстрани в името на коалиция. На практика това ще даде много бензин в двигателя на „Продължаваме промяната”. Не ми се струва правдоподобно”, каза Василев.

По думите му най-правдоподобният сценарий е „Възраждане” да продължава да каптира недоволството на хората, които виждат, че властта в България е функция на пазарлък. „Този пазарлък много често дразни хората, основите на този пазарлък стоят задкулисно и ние не може да разберем как партиите си разделят властта. Все по-малко хора ще ходят да гласуват. Недоволството на хората ще се прелива във „Възраждане”, заяви Слави Василев.

„Двете крила в крайността печелят от ситуацията”, заяви Шкварек. Според него големият център би трябвало да разреши политическата криза.

„Със сигурност има такъв политически център, но не смятам, че неговата сила е да бъде окрупнен. ГЕРБ и ПП са там – те не искат да излизаме от стратегическите съюзи. Смятам, че няма нито един политик, който да иска реално да излизаме от ЕС и НАТО, това са приказки за пред аудиторията, за да се отличат по някакъв начин”, заяви Василев.

Най-четени