Connect with us

Нюзрум

Без представител на ЦИК, тестват машинното гласуване

Published

on

Шест машини за гласуване от общо 12 707, които ще преминат през процес на удостоверяване и тестване, бяха изтеглени на случаен принцип чрез софтуер днес в Министерството на електронното управление.

Техните номера са 12250; 12400; 4748;6437; 6583; 4096, като на всеки от тях съответства сериен номер на устройството.

За процеса по тестване и удостоверяване ще отговарят четири екипа.

Първият ще отговаря за проверката на документите, издадени за устройствата, дали са автентични и валидни.

Вторият екип ще удостоверява съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с хардуерната част и хартията, която ще се използва за отпечатване на бюлетината от машинно гласуване, обясни Златко Халваджиев – главен секретар в Български институт по метрология. Ще бъдат направени и изпитвания за електромагнитните излъчвания на машината, добави той. Халваджиев заяви, че екипът ще се нуждае от две машини.

Екип три ще тества дали машините за гласуване отговарят на функционалните изисквания, поставени в техническата спецификация на Централната избирателна комисия (ЦИК) и в Изборния кодекс, каза Георги Бончев – началник сектор, дирекция „Единен системен интегратор“. Той добави, че на екипа също ще са необходими две устройства за тестване, като те трябва да бъдат с актуалния софтуер, който ще бъде ползван на предстоящите избори.

Екип четири има задача да тества сигурността на информацията в машините за гласуване и да провери всяка възможност за изтичане на информация от устройствата, обясни ръководителят на екипа Георги Станков.

Идеята ни е да продължим политиката си по откритост, прозрачност, за да бъдат всички граждани спокойни, че тези машини, които ще бъдат на изборите, ние ще ги удостоверим и ще съответстват на изискванията и заложената техническа спецификация от ЦИК, каза зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

На тегленето на номерата на машините и съответстващите им серийни номера не присъства представител на ЦИК. Попитан относно това, Мазнев заяви, че са изпратили писмо, с което ги уведомяват, това е решение на ЦИК и не могат да задължат представители на ЦИК да присъстват, каза той.

На вота през април в страната ще се гласува с 9366 машини, като в секциите с машинен вот ще има само по едно устройство, припомня БТА.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени