Connect with us

Нюзрум

Бясна свада в Нова тв: Политици си крещят за оръжията за Украйна, Виктор Николаев в шок 

Published

on

Пореден предизборен дебат се проведе в ефира на „Здравей, България”, при това на високи обороти. Кандидатите за власт коментираха темата за външната политика на България. 

В студиото обаче настъпи хаос поради липсата на ред, представителите на партиите започнаха да си крепящ един през друг, а водещият Виктор Николаев се хвана за главата. 

Позиции сблъскаха Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната – Демократична България”, Ангел Георгиев  от „Възраждане”, Борислав Гуцанов от „БСП за България” и Румен Йончев от „Български възход“.

Задачата на всички ни е да съставим стабилно правителство. Ние в момента не присъстваме активно в НАТО, а това води до това, че губим възможност да модернизираме армията си. Единственото нещо, което може да стабилизира ситуацията, е редовно правителство.

Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС по време на дебат за външната ни политика в ефира на Нова телевизия.

„България не стои между НАТО, ЕС и Русия. Ние сме част от НАТО и ЕС.

Това е изборът на българските граждани. Това показва къде е интересът на България – именно в НАТО и Европа“, каза от своя страна Никола Минчев от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Ангел Георгиев от „Възраждене“ заяви, че реално войната не е между Украйна и Русия и това се вижда от сваления вчера американски дрон.

„Инцидентът с американския дрон показва, че реално войната и конфликтът не е между Украйна и Русия. Това не е местен конфликт.

Това е планетарен конфликт, който се води между Русия от една страна и НАТО от друга. Трябва да отбележим изключително вредната за България от евроатлантическите формации, които ни въвлякоха в този конфликт.

Позицията на „Възраждане” е ненамеса в конфликта, неутралитет и това да не заставаме на ничия страна и чрез всички дипломатически лостове да помогнем конфликтът да бъде потушен възможно най-скоро.

България следва да е мост между Русия и останалата част на света. Изпуснахме шанс в това направление, от който се възползва Турция, която стана посредник”, категоричен бе Георгиев. 

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ заяви от своя страна, че не вижда никаква разлика между политиките на ГЕРБ и коалиция ПП и ДБ.

„Не виждам никаква разлика в политиката, което се води от политическа партия ГЕРБ и колегите от ПП-ДБ. Няма разлика в техните политики. Те гласуваха заедно за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Гласуваха за втората ескадрила самолети, при положение че първата не е дошла, и ангажираха страната ни да плати 4,7 милиарда за нещо, което го няма на практика. Гласуваха за неясни доставки на ядрено гориво.  

Тоест явно техните разминавания са на някакво друго по-битово ниво. Едните обвиняват, че се краде от асфалта – нещо, което за всички е ясно. ГЕРБ пък обвинява ПП за всички сделки за газта и посредниците помежду им, което също не е тайна за никого.

Така че единствената мъдра партия е БСП, която е алтернатива на това, което виждаме като управление през последните месеци. Което е опасно за България”, посочи е Борислав Гуцанов от „БСП за България”.

„Те гласуваха да се изпрати оръжие на Украйна. Единствената мъдра партия е БСП и тя е алтернатива на управлението през последните години. Ние сме разумното управление“, каза той. „Ние не трябва да се снишаваме, а да защитаваме българските интереси“, коментира Румен Йончев от „Български възход“.

Той смята, че трябва да се изпратят още боеприпаси за Украйна, както настояват и от Европа, защото това ще доведе до наемане на още хора в производството и ще повиши доходите на хората в региона.

Георгиев от „Възраждене“ беше категоричен, че страната ни вече е въвлечена в конфликта – не само с изпращането на оръжия, а и с решението да изпращаме войници. „Притеснително е и че европейски чиновник идва и ни нарежда, че трябва да изпращаме още оръжия и боеприпаси за Украйна“, заяви той.

„Безумно е да се твърди, че ще изпращаме войници в Украйна“, отговори му Митов. Минчев също потвърди, че тези твърдения са политически безотговорни. „Оказването на военно техническа подкрепа е най-нормалното в тази ситуация. Всички го правят.

Никой не говори за изпращането на войници. Това цели извличане на политически дивиденти преди изборите“, каза той.

Гуцанов заяви, че България трябва да бъде инициатор на мирните преговори между Украйана и Русия. „Има опция да дадем български контингент на Украйна.

Това не е спекулация. Надявам се да не се стоене до това. Най-важното нещо е мира. Надявам се България да не бъде въвлечена във войната“, каза той. Митов коментира, че не му трябва военно образование, за да различи глупостите, които се говорят.
 

Най-четени