Connect with us

Нюзрум

Журналистка огласи 3 варианта за кабинет след вота

Published

on

По-малко от месец остава до изборите за 49-ото Народно събрание, а основният въпрос остава дали има шанс за кабинет.

„Шанс за кабинет има, мисля, че ще имаме евроатлантически кабинет, който ще отговаря на определeни външнополитически цели, които страната ще има като ангажименти. Това няма да сближи кабинета с гражданите. Въпросите на гражданите ще останат висящи. Не виждам партии и граждани да се сближават и да тръгнат в една посока, или да предлагат нови програми и модели.

Непрекъснато правим сметки в рамките на наличните проучвания и виждаме едни и същи тенденции“, каза пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Мария Пиргова.

Журналистът Валерия Велева също изрази мнение, че има шанс за кабинет. По нейни думи бихме могли да наблюдаваме три варианта на коалиране: 1. ГЕРБ-БСП-ДПС, 2. „ПП – ДБ“ – БСП – ДПС и третият вариант ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

„Колкото и по евроатлантическа линия „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ да са близки, толкова те се различават по посланията си и отношенията си една към друга. Цялата предизборна кампания към този момент е противопоставяне между ГЕРБ и ПП-ДБ“, допълни тя.

Според Велева „Продължаваме промяната“ в момента е в изолация, защото нито ДПС, нито БСП са заявили, че би имало възможност да се коалират с нея.

„От друга страна коалирането между ГЕРБ, ДПС и БСП също е под въпрос, защото и ГЕРБ и БСП имат решение на своите конгреси да не влизат в коалиция една с друга. Политиците не говорят вече за стабилно правителство, а за редовно правителство“, коментира журналистката.

По думи на проф. Пиргова напоследък се наблюдава раздвижване в политическото пространство, но това съвсем не означава, че избирателната активност ще се промени. „Лошото е, че хората знаят, че тези партии нищо няма да им дадат.  Дори ДБ и ПП за мен са временен и неубедителен съюз. 

Не виждам ядро от „Продължаваме промяната“, което е политическо ръководство с визия, това продължава да го няма. Тази партия продължава да я няма като стратегия и визия“, сподели своето мнение политологът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени