Connect with us

Нюзрум

Втора топ банка фалира, заговори се за нова финансова криза и рецесия

Published

on

Държавните регулатори в САЩ затвориха базираната в Ню Йорк банка „Сигничър” в неделя.

Това е третият най-голям фалит в американската банкова история, предава „Ройтерс”.

В петък фалира „Банката на силициевата долина” (SVB). Тя беше шестнадесетата по размер на активите в страната. Нейният фалит беше вторият по големина в историята на САЩ и най-големият след финансовата криза от 2008 г.

Огромен банков фалит в САЩ току-що разтърси света

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху „Сигничър”, която е имала активи на стойност 110,36 милиарда долара и 88,59 милиарда долара депозити в края на миналата година.

Всички застраховани вложители на двете банки ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатците”, обявиха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и другите банкови регулатори.

Бумерангът на евтините пари вече лети. Кого ще удари?

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им:

„Твърдо съм решен да потърся пълна отговорност от виновните за тази бъркотия и да продължа усилията ни за засилване на надзора и регулирането на по-големите банки, за да не се окажем отново в такова положение”.

„Американският народ и бизнес могат да имат пълната увереност, че банковите им депозити ще бъдат на разположение, когато имат нужда от тях”, добави Байдън в Туитър.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени