Connect with us

Нюзрум

Актьори и режисьори създават „Движение за култура“ след скандалите в Народния театър

Published

on

Актьори и режисьори създават „Движение за култура“ като отговор на скандалите в Народния театър. Това стана ясно по време на пресконференция, в която участваха Лили Абаджиева, Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов и други.

Новото движение ще работи с всички институции и политически формации, но няма амбицията да се превръща в партия.

Актьорите и режисьорите съобщиха, че на 16 март от 14 ч. организират голям протест, който ще започне от Министерство на културата. Настояването им е за незабавното освобождаване на Васил Василев като директор на Народния театър.

Актрисата Албена Колева посочи, че се оказало, че когато директор спечели конкурс, той става едноличен собственик на театъра. Тя подчерта, че театрите в България не са в добро състояние и посочи, че тези конкурси са причината за това. По думите ѝ Васил Василев е направил така, че конфликтът да излезе извън пределите на театъра. „Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма”, отбеляза Колева и добави, че краят на този конфликт не може да дойде с уволнението на Александър Морфов, а напротив – с оставката на Васил Василев.

Проф. Георги Каприев обясни, че е нужно адекватно законодателство за творческите институции.

„Това, което Морфов направи – измъкна духа от бутилката, което изкара от там ужасни работи. Оттам се отвори перспектива към многоизмерни проблеми в управлението на нашата култура – конституирането на комисиите, правното управление, начина на контрол и т.н. Ние търсим по-дълбоки причини за това, което се случва, което дълбоко не ни харесва“, заяви проф. Каприев.

Според актьора Никола Додов проблемът с Народния театър е заложен още в нормативна уредба на МК относно конкурсите за директори и, по-точно – състава на комисиите. „Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента „просто Наско“, получихме „просто Васко“. Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили”, коментира той.

„Получава се така, че аз говоря на ляво и на дясно, а пък въпроси отсреща почти няма. Много разчитам на въпросите. Но преди това искам да кажа няколко неща. Първо искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношения, за да се вземат нужните решения“, каза Камен Донев.

Той призна, че много хора искат да кажат нещо, но продължават да мълчат. Донев настоя също така за диалог. Актьорът обясни, че е прочел много внимателно мотивите за уволнението на Александър Морфов и бил изненадат от чиновническата злоба в документа. Той настоя за „законов механизъм, който да не превишава на един директор да превишава моралните норми“ и заяви, че Васил Василев е „морално дерайлирал“.

„Движението за култура си поставя една по-голяма цел – да участва в изграждането на стратегия за развитието на сценичните изкуства. Тревожи ни факта, че България е единствена страна, която не е подписала Пакта за култура. Така или иначе смятам, че е крайно време да бъдат спрени процесите по цялостен разпад в културата . Има пълна девалвация на нравствената система“, категорична е и Лили Абаджиева. 

Най-четени