Connect with us

Нюзрум

Политически скандал тресе Румъния: Президентът пътувал с „летящ хотел“ за 350 000 евро

Published

on

Румънският президент Клаус Йоханис е обект на критики, след като стана публично известно, че е летял за официално посещение в Япония тази седмица с чартърен самолет, за чийто наем са били платени 350 000 евро. Информацията беше разпространена от телевизия „Антена 1“. ВИП самолетът е нает от частна фирма в Люксембург, която управлява и самолетите, собственост на руския милиардер Роман Абрамович, посочва телевизията, цитирана от БТА.

Става дума за един от най-големите и най-нови модели Боинг 737.

„Истински летящ хотел“, отбелязва Антена 1 и представя удобствата в него: в салона на самолета могат да се настанят луксозно 19 пътници; има достатъчно място за киносалон; има ВИП салон и пространство за петзвездна вечеря; кожени кресла и плюшени дивани върху скъпи килими; разтегаеми маси, изработени от редки видове дърво, са разпръснати из салона, а луксозни спални го превръщат в летящ хотел.

В Токио Йоханис подписа договор за стратегическо партньорство между Румъния и Япония. Държавният глава каза, че това е „историческа стъпка към нов етап, която издига отношенията между двете страни на най-високо равнище“.

Румъния не е имала официален самолет за държавните глави от 10 години насам. Само през 2022 г. пътуванията на румънския президент са стрували 3,32 милиона евро, посочва информационният сайт „Спотмедия“. Тъй като става дума за 21 посещения в чужбина, на практика всяко пътуване е струвало около 160 000 евро.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, който се очаква да поеме скоро министър-председателския пост съгласно коалиционното споразумение за управление, категорично заяви, че трябва да бъде закупен официален самолет, който да бъде използван при посещения в чужбина, информираха румънските медии.

„Смятам, че държава с размерите на Румъния, с претенциите на Румъния и с позицията на Румъния в ЕС и НАТО, заслужава да има президентски самолет и тази дискусия трябва да приключи веднъж завинаги“, заяви Марчел Чолаку, като уточни, че „президентски самолет не означава, че с него пътува само президентът при посещения в чужбина, а че самолетът се предоставя на разположение на румънската държава, където разходите са отворени“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени