Connect with us

Timeline

Киро и Асен не смеят да си отворят фейсбука, Сачева пак ги срита през кокалчетата

Published

on

„Вдигнахме пенсиите“, крещи Промяната. От Фейсбук, от брошури и телевизионни студиа. Заливат ни с картинки и клипчета. Удобно премълчават, че заедно с пенсиите вдигнаха инфлацията и така с новите пари хората могат да си купят по-малко. Друг е въпросът, че с БСП и до днес не могат да се разберат чия е социалната политика. Повишаването на инфлацията и цените, които са пряко следствие от водената от тях политика, никой не ги иска.

Това написа във Фейсбук Деница Сачева, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Добрич.

Процентното увеличение на пенсиите е изядено от инфлацията – възрастните хора имат точно толкова пари в повече, колкото да си купят хляб както преди, но вече без масло. Последното преизчисление засегна само 900 000 пенсионери. 1.1 млн. хора останаха без увеличение. Неравенствата се задълбочиха. 108 000 пенсионери получават пенсии между 1 500 и 3 400 лв., а 1 млн. и 900 хиляди – средно около 659 лв. Това е „свинското със зеле“, което предлага Асен Василев. За едни свинско, за повечето – зеле.

Повишаването на пенсиите, което рекламира „Промяната“, е около 33%. В същото време цената на хляба се е увеличила с почти 30%, а на маслото – с около 46%. Т.е., с повече пари – същият хляб, но без масло.

Интересно защо не изчислиха увеличението на пенсиите в лекарства. За пенсионерите лекарствата са по-голям месечен разход от хляба.

Крайно време е да се сложи точка на този войнстващ популизъм. Защото той краде бъдеще и възможности. Над половината пари за пенсии идват от данъци и така страдат останалите системи – здраве, сигурност, образование.

Ние предлагаме да се изработи нов механизъм за осъвременяване на пенсиите, който включва швейцарското правило и нарастване на приноса на всяка година осигурителен стаж. Това ще позволи да има справедливо увеличение на пенсиите на всички пенсионери и няма да застрашава финансовата устойчивост на пенсионната система. Същевременно трябва да се предприемат и поредица от други действия, ако искаме изобщо да има пенсии – решителни мерки срещу сивата икономика, намаляване на армията от почти 200 000 млади хора, които нито учат, нито работят, даване на възможност на самоосигуряващите се да се осигуряват за безработица, да се преразгледа и моделът на категорийните работници, да се повиши адекватността на пенсиите от нетрудова дейност.

Време е за трудни разговори и решителни действия. Времето на анимационните герои в политиката изтече.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени