Connect with us

Олигархия

Велико Желев: Отвратително! „Промяната“ ни унижи жестоко, провериха мъже, жени и нищо!

Published

on

Да ви кажа честно за всичките тези години искрено съм се надявал политиците да не посегнат на бизнеса ми. Строителният бранш си знаем, че когато дойдат избори – местни или парламентарни  – политиците започват да ругаят строителите. И се започва – вие работихте с този кмет, с тези.. Хора, ние, строителите работим с кмета, който е избран, с МС, с НС, с хората, които са избрани. 

Това заяви в ефира на bTV шефът на „Хидрострой“ Велико Желев.

„Ще предоставим всичките доказателства на прокуратурата. Още на момента сме подали писмено искане да бъдат разпитани 44 свидетели на така наречения инцидент, тъй като инцидент не е имало.

Другото, което искаме да направим, е да приканим разследващите органи и прокуратурата по сигнала на ВДХ, което е изпратило в прокуратурата още на 27, в първи работен ден след уволнението на това лице, да бъдат изяснени всичките факти и обстоятелства около неговата дейност, за да може да се установи мотивът по отношение на неговите неверни твърдения“, каза на свой ред адвокатът на Желев Менков Менков. 

„По отношение на изказванията на Демерджиев за „Хидрострой“, къде са някакви 48 милиона. Всичките 48 милиона са тук, в България, вложени в проектите на търговското дружество, което то е изпълнило. Не само това.

Търговското дружество в последните две години, в които финансирането на практика е спряно, работят с изключителни затруднения. И авансите, които се плащат, не са незаконни, те са законна процедура, напълно регламентирана, дори в целия свят. Ако тези пари изчезнат, компанията трябва да ги възстанови, но такова нещо няма“, каза още Желев. 

Темата за магистрала Хемус.

„За толкова години, ние като строители, само стоим и мълчим, и за да не влизаме в политическите им разправии, не взимаме участие, не казваме нищо по темата магистрала „Хемус“.

Ние сме само строители, не ни интересува кой от коя партия е, искаме да има правила. Политиците трябва ясно да разберат това. Инвестирали сме толкова средства в техника и работна ръка, искаме да останем да си работим в нашата държава“, подчерта бизнесменът. 

Говорейки още за магистралата и спекулациите около изграждането и държавната компания „Автомагистрали“ Желев каза още: 

Държавата определи правилата за строителството на „Хемус“. Държавата реши да сключи договор с дружеството „Автомагистрали“. Това дружество направи търг, на който покани не една фирма, а всички големи и средни фирми. Ние бяхме поканени за няколко търга. Сключихме договор, в този договор дават аванс на всички фирми, които са спечелили. Какво незаконно има в това?“. 

„Незаконно е, че държавата не си свърши работата и не си подготви документите за магистралите в сроковете, в които трябваше да ги подготви. Ние имаме два участъка. Участък 1 е 13 километъра. Договорът ни е 213 милиона. Получили сме аванс. Общо 76 милиона по двата договора.

До момента имаме извършена работа за 136 милиона, приспаднат аванс 50 милиона. Защо никой не казва, че ние докато работим по всички договори от всяка доставка, се приспада аванс и остатъците са това. Това е аванс, който е обезпечен с гаранция по закона, че ние си спазваме договорите“, категоричен бе шефът на „Хидрострой“. 

„Ето ги фактите. Освен всичко друго, сроковете, в които искаше държавата да доставим техниката и машините. Ако ние с тези аванси не бяхме купили машини, асфалтови бази, бетонови възли. Това всичко е техника, оборудване, хора, материали, които ние сме закупили с тези аванси“, каза още той. 

Желев коментира и празните обвинения на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който твърди, че средства за аутобана са били изнасяни в сакове в чужбина.

„Искам да ви кажа, че без значение кое правителство е на власт, всяка година сме имали данъчни ревизии. Дали са били НДСВ, ГЕРБ и така нататък. Последно като беше Промяната, бяха унизени всички наши ръководни служители, защото бяха възложени ревизии на мен, на съпругата ми, на всичките управителни съвети на нашите фирми, на финансовите директори, на съпрузите им. Приключиха всички ревизии, не се откри нищо, една единица акт нямаме съставен.

Има и банкова тайна. Как тогава, който и да е този министър, знае кой какво е изнасял в чужбина? Аз, като Велико Желев, съм ви приготвил годишните си декларации. Аз съм си платил данъците. На мен ми направиха 100 проверки. Аз съм изнесъл пари не в една държава, аз съм превел от моята банкова сметка като физически лице в друга банкова сметка в друга държава, но след като съм си платил данъците.

Защо? Нормално е да инвестираме другаде, отвратил съм се от бизнес средата в България. Кажете ми защо след като сме имали през 2020 година имаме 450 милиона оборот, а през 2022 година имаме само 150 милиона оборот. За две години и половина няма един търг от АПИ за основен ремонт на пътища. Говорят за милиарди, а за три години има проведени пет търга“, ядоса се бизнесменът Желев. 

А що се отнася до обвиненията на служебния министър Шишков, Желев коментира: 

„Господин Шишков, мисля, че е коректен човек. В случая мисля, че той е подведен много жестоко от някого. Няма как един министър да излезе с една ядка и да каже: Вижте тук са откраднати една трета от асфалта. Може би има лоши съветници.

Знам, че законът в България е невинен до доказване на противното. Няма как един министър да вземе една ядка и да каже, ето те откраднаха пари. Как обиждаш компаниите и казваш, че крадат пари? 

За да се стигне до този извод, това трябва да мине през лицензирана лаборатория. Има си ред и правила. Може наистина да има компрометирани участъци, но затова ние даваме гаранции. Ние сме 60 години на пазара“.  

„Не тръгвайте от презумпцията, че Желев и всички фирми в бранша са престъпници и всичко е катастрофа. Не може на базата на едно изказване изведнъж да обявим престъпници десетки хиляди хора в България, които правят пътища десетки години наред“, подчерта на свой ред адвокат Менко Менков. 

„В България бизнес не може да се прави, колкото по-рано избягаме другаде, толкова по-добре. Предпочитам да участваме в търгове в Румъния, в Македония, преговаряме да си изнесем техниката в чужбина. За нас България вече не е приоритет“, отсече Желев. 

„В България има толкова много работа, но идват политиците и ни казват „вие работихте с предните“. Г-н Пеевски не съм го виждал никога през живота си“, каза още той. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени