Connect with us

Нюзрум

Премиерът на Слави огласи невиждан срам за България и добави: Кирил Петков си изсипва пари със самосвали!

Published

on

Номинираният от Слави Трифонов за премиер – Николай Василев, срина със земяна политиката на правителството на „Продължаваме Промяната“.

„Това е най-разхитителният, популистичен и харчещ бюджет в историята на България. Разходите като процент от БВП ще бъдат 48%, при рамки от 33 до 43%.

Това е убийствен скок на този показател. Няма да имаме икономическа стабилност, а може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезли. Изсипваме пари със самосвали, няма да постигнем целите си“. Това заяви бившият икономически министър (2001 – 2003) Николай Василев в „Твоят ден“.

По думите му между 1997 и 2008 година България е имала добра фискална политика и рекордно намаляване на държавния дълг. „След септември 2020 г. се засилваме по пързалката надолу и сега с огромна скорост.

В момента управляващите вярват, че колкото повече милиарди се раздават, по-добре“, смята икономистът. И прогнозира, че два мандата с такова финансово управление ще доведат до кризата в Гърция, настъпила през 2010 г.

„Ако такива хора ни управляваха последните 20 години, сега България нямаше да е функционираща икономика и щеше да е по-бедна“, смята той. По енергийната тема споделя, че не му харесва да има държавни дружества 32 години след началото на прехода. „Ако беше приватизирана и либерализирана енергетиката, нямаше да се занимаваме с тези неща. В комуникацията никой не обсъжда подобни въпроси.

Василев определя идеята за сливането на университетите като смела и я подкрепя, а позитивно отношение има и към съкращенията в администрацията, пробив в Македония, както и листването на БДЖ на борсата. Той е противник на мораториума и счита, че трябва да падне.

„Държавата да си избере кои граждани да подкрепи финансово, цената на тока трябва да бъде пазарна“, коментира Василев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени