Connect with us

Нюзрум

В СИК-овете ще има само по една машина за гласуване, няма да има разписки

Published

on

В секциите в страната и извън страната, в които ще се гласува с машина, ще бъде поставено само едно устройство. Това каза на брифинг за медиите говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Подадените заявления за гласуване извън страната са 47 389 от 77 държави, посочи Матева и добави, че 15 от заявленията са били на хартиен носител. 

Тя отбеляза, че най-много подадени заявления за гласуване от чужбина са от Турция, Великобритания и Германия. Матева припомни, че до 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница.

Говорителят отбеляза, че броят на регистрираните кандидати за вота през април е 4573, от които 1342 жени и 3231 мъже.

На въпрос относно машините с демоверсия на бюлетината, тя отбеляза, че ще има такива, но те няма да са толкова голям брой.

Матева обясни още, че вече няма да има разписки и протоколи от машинния вот.  В началото на изборния ден и в края ще се разпечата начален и финален отчет.

Отпечатването на началния отчет е необходимо, за да се установи, че в паметта на машината няма записано нищо, а в края на изборния ден ще се отпечата краен отчет, в който да се посочи, колко избиратели са гласували, посочи тя. По думите ѝ, за да се извърши контрол върху преброяването на резултатите от машинното гласуване, данните от флаш паметите ще бъдат извличани от РИК, в изчислителния пункт, и ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.

„Не очакваме да има саботиране на снимането от секционните избирателни комисии”, коментира тя.  Ще има указания подробни как СИК-овете да извършпват преброяването.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени