Connect with us

Нюзрум

Свръхумна камера за видеонаблюдение ще снима да не ни откраднат гласа, докато го броят

Published

on

Видеозаснемането на изборните резултати в секционните комисии ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон, съобщи пред БНР главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров.

„Мобилно устройство, на пръв поглед прилича на телефон, с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция – видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време”

Със сканирането на QR код ще започне процесът по излъчване, обясни Петров. Предвидени са обучения за членовете на СИК чрез видеоклип, който ще бъде подготвен.

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата, заяви Ангел Петров.

Advertisement

160 лева е цената на едно устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства, стана ясно от казаното от главният секретар на Министерството на електронното управление.

Планират се няколко теста на устройствата за видеозаснемане.

„В деня на изборите всяко едно устройство ще бъде технически изправно”.

„Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката, могат да бъдат използвани през следващите 5 години”. 

Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори, отбеляза Ангел Петров.

Advertisement

В минимум 85 на сто от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е твърде вероятно сигналът да не е с добро качество на излъчване. На тези места задължително трябва да се осигури видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола, коментира Ангел Петров.

„Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях”, посочи той.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени