Connect with us

Нюзрум

Дамите в политиката с остър дебат за скока на цените

Published

on

Рекорденят скок на цените и инфлация бе във фокуса на дебата по БТВ на дамите – икономически остриета на своите партии.

До обедняване на българските граждани се стигна през последните две години, предупреди Деница Сачева – бивш социален министър и депутат от ГЕРБ.

„Хората много добре виждат какво се случва и докъде доведе политиката на противопоставяне и политическа нестабилност. Инфлацията беше докарана от тази неразумна финансова политика, която беше водена от ПП“, констатира Сачева.

За достоен семеен бюджет се обяви Венеция Ангова от ПП. 

„Хората заслужават глътка нормален живот. Смятаме, че старата политика на оскъдица не може да продължава да работи. Поставяме хората в центъра на нашата програма – това е инфлацията, справянето с нея, цените на енергоносителите, преодоляването на корупцията“, подчерта Венеция Ангова.

Високият разход за живот е сочен от 96% от избирателите в ЕС като най-сериозният им проблем, изтъкна Филиз Хюсменова от ДПС. По думите й едва на следващите места са бедността и социалното изключване.

„В България това е сериозен проблем и ДПС ще превърне своето мото на кампанията в модел на работа в следващия парламент. ДПС ще работи за това да овладеем инфлацията и уязвимите, но това трябва да се случи с балансиран бюджет“, отбеляза Хюсменова.

Ирена Анастасова от БСП напомни, че първият приоритет на социалистите е грижата за хората, особено за социално слабите.

„Благодарение на БСП бяха реализирани много социални придобивки както за възрастните, така и за младите семейства. Смятаме да продължим – това е основният акцент в предизборната ни програма“, посочи Атанасова.

Като решение на проблема с цените  Деница Сачева от ГЕРБ настоя, че икономическата криза е възможно да се реши само ако има редовно правителство. Филиз Хюсменова от ДПС се застъпи за ясна антикризисна програма за две години напред, която да се борим с овладяването на инфлацията и с високите цени. Ирена Анастасова от БСП изтъкна от своя страна, че партиите трябва да проявят разум, за да може да се състави работещо правителство, защото така може да се противодейства на скока на цените. От ПП Венеция Ангова посочи, че това, на което залагат в програмата си, е подкрепата на българските производители.  

Относно съставянето на бъдещо правителство Филиз Хюсменова попита Ирена Анастасова докога ще се пренебрегват интересите на българските граждани за съставяне на редовно правителство.

„В няколко поредни парламента проявихме изключителен разум, толерантност, търпение, когато мандатите бяха връчвани на нас. Крайно време е, защото настоящият момент е преломен“, отговори Анастасова. От своя страна Ирена Анастасова се поинтересува за позицията на ГЕРБ-СДС за подкрепата за изнасяне на оръжие за Украйна отговаря на исканията на избирателите им.

„Няма как да бъдем против цивилизационния избор на България да застане на страната на европейските и евроатлантическите партньори. Няма как да бъдем на страната на един агресор и да не защитим страната, която има нужда от помощ“, уточни Сачева. Тя попита представителката на ПП докога партията й ще разчита на гласовете на ГЕРБ-СДС в зала.

В отговор Венеция Ангова изтъкна, че ПП не са разчитали на гласовете на ГЕРБ, а задачата им е да предложат добрите мерки, които да бъдат припознати. Ангова не пропусна да уязви Филиз Хюсменова с въпрос за това, че страната ни е рекордьор по санкциите по „Магнитски“ и британските санкции.

„В България се прилагат българските закони. В ЕС има изрична забрана за прилагане на законодателство, извън ЕС. ДПС работи изключително активно българските граждани да се чувстват спокойни“, увери Хюсменова.

Най-четени