Connect with us

Нюзрум

Борис Бонев избяга от комисията, която решава да се премести Паметника на Съветската армия

Published

on

Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев избяга от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, на която е член.

По инициатива на общинските съветници от ДБ и ГЕРБ в СОС беше предложено паметника да бъде преместен. За Бонев обаче очевидно това не е толкова важно, след като не е намерил време да присъства на комисията, дори ако не участва в дебата, то поне да даде гласа си. 

Припомняме, че от началото на руската инвазия в Украйна този памтенки стана арена за масови протести. Не веднъж беше изрисуван в цветовете на украинското знаме, а само преди дни плочата беше счупена.

Комисията по култура към СОС при доклад, с който възложи на кмета на София да поиска от държавата да премести монумента и да  разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

Докладът за премахването на монумента е от „Демократична България“ и е внесен за разглеждане преди три години. Подкрепата сега идва от ГЕРБ, след като лидерът на партията Бойко Борисов призова съветниците да подкрепят премахването му.

В доклада е записано, че се изисква от областния управител на София да „предприеме всички необходими фактически и правни действия“ по преместването на паметника.  

Още през март 2020 година общински съветници внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес.

В свой доклад още от 2020 година общински съветници посочват, че монументът е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Там е посочено още, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София. За мнозина – жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е обиден и представлява издевателство над паметта на нацията ни.

„Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е осъден и от Европейския парламент чрез резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризма“, приета през 2009 година, която „решително и недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими“, отбелязват още вносителите.   

„Заседание на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Обсъжда се преместването на Съветския тотем. Гласува се предложението.

Отсъства Борис Бонев“, написа Асен Генов във Фейсбук. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени