Connect with us

Гербери

Депутат от ГЕРБ каза защо българските граждани обедняват два пъти по-бързо от европейските

Published

on

„Трябва да се сложи край на правенето на проинфлационни бюджети. Последната година и половина бяхме свидетели на безброй много бюджети, които в по-голямата си част бяха правени от колегите от „Продължаваме Промяната“. Лявото залитане, което те направиха, за съжаление, доведе до това, че българските граждани обедняват два пъти по-бързо от европейските. Това е и основната причина за високата инфлация в България и да не може да бъдем членове на еврозоната от 1 януари 2024 година. Трябва да сложим край на проинфлационните бюджети, да направим силна държава, за да може регулаторните органи да се борят с високите цени“. Това заяви пред Нова телевизия кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов в предизборен дебат, в който участваха още Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, Деян Николов от „Възраждане“, Борислав Гуцанов от „БСП за България“ и Георги Балабанов от „Български възход“.

От ДПС са отклонили поканата за участие в дебата.

„Инфлацията е един от основните проблеми, който виждаме в днешни дни. Той засегна всички български и европейски граждани. Във всички страни в Европа, които бяха засегнати от инфлацията, видяхме, че най-много бяха засегнати тези, които са най-бедни, и тези, които са най-близо до войната. Има начин как да овладеем инфлацията – това може да стане без да вдигаме данъците и без да обвиняваме хората, че видите ли имат достойни доходи, изведнъж инфлацията е толкова голяма. Нашият конкретен план се състои от три мерки – подмяна на пълния състав на КЗК, която е с изтекъл мандат и в която са колеги с роднински връзки от ГЕРБ. Приоритет са малките и средни фирми, които да имат по-бърз достъп до пазарите и евтина българска енергия“, каза Гюров.

„Големият розов слон в стаята е печатането на пари, което се случи от COVID кризата насам, което е една от основните причини за голямата инфлация както по света, така и в България. Ние сме жертва на тези процеси. Едно от решенията е БНБ да влезе в своята роля на централна банка и да предприеме политики, които ограничават паричното предлагане. Например, можем да увеличим задължителните резерви по депозитите за банковата система, което ще намали в известна степен паричното предлагане. Останалата част от инфлацията до голяма степен дойде от енергийната криза, където страдаме от санкциите срещу Русия, които бяха наложени на европейско ниво. Би следвало да ги премахнем. Другата основна причина са политиките по отношение на Зелената сделка, които също са проинфлационни“, смята Николов.

„Най-важното за БСП са доходите, доходите и доходите на хората. За да си отговорим на въпроса защо имаме такава инфлация и кои са процесите, които в момента се случват, трябва да видим откъде тя идва, за да имаме правилното лечение на този проблем. Основно, на първо място, тя идва от Зелената сделка. Колкото и да е странно, но инфлационните процеси започнаха оттам. Непремерени решения, които бяха взети от Брюксел. След което тези процеси започнаха да стават по-сериозни след започването на войната в Украйна и след неразумните решения, взимани от България, и налагането на санкции от ЕС“, подчерта Гуцанов.

„Темата е изключително важна. Инфлацията касае всички граждани на България. Неслучайно инфлацията е един от основните приоритети на „Български възход“, заедно с националната сигурност, която включва продоволствие, енергетика и сигурност на границите. Да не забравяме, че до нас има военен конфликт. По отношение на инфлацията „Български възход“ има четири мерки и предложения, които включват производство. Защото инфлация според нас се бори с по-добро производство и акцентът със сигурност да бъде върху българското производство. Последните години, сякаш, ние унищожихме голяма част от нашето българско производство и смятаме, че това е изключително важно“, е мнението на Балабанов.

Най-четени