Connect with us

Нюзрум

Стойчо Стойчев: ДБ се зачеркнаха, станаха просто ПП, сами се бутнаха там

Published

on

„ДБ се зачеркнаха от политическото говорене. Те не обърнаха внимание, че никой не казва ГЕРБ/СДС, всички казват просто ГЕРБ. Сега те станаха просто „Продължаваме промяната“. Сами се бутнаха там“. Това коментира пред „Труд“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него е трудно да се направи прогноза какво ще е представителството в новия парламент, но ГЕРБ, ПП, ДПС и „Възраждане“ са сигурни участници.

„За БСП не е ясно какво ще се случва. Малките – „Има такъв народ“ и „Български възход“ са ключът към парламентарно мнозинство. Ако успеят да влязат и двете много голяма е вероятността да стане възможно сглобяването на парламентарно мнозинство около ГЕРБ. Ако не влязат и двете най-вероятно няма да има възможност за мнозинство и съответно ще пропадне и този парламент“, прогнозира той.

Стойчев изключва договорки между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ и ПП в общо правителство също не е реалистичен вариант, смята той.

„Смисълът на отделното съществуване на „Демократична България“ беше, че тя можеше да получава и мандат… Те сами затриха всичко това. А ако бяха останали самостоятелни щяха да са много по-валентни, отколкото сега. Влизайки в общ блок с „Продължаваме промяната“ те отрязаха тези валентни връзки и ограничиха възможностите си за коалиции до една – с БСП и то с много въпросителни. В настоящия момент е ясно, че от това няма как да стане мнозинство под никаква форма. Напъните на „Левицата“ и на други формации са несериозни и ако се увеличи избирателната активност заради хартиената бюлетина и се върне на нива от близо 3 милиона гласоподаватели, става по-висока бариерата за влизане“, подчерта той.

Стойчо Стойчев не изключва в момента президентът да е искрен в настояването си партиите да съставят правителство.

„Сигурно е искрен, може да се е науправлявал вече. Той поуправлява доста, различни хора мерят неговата популярност, но президентът е в ситуация, в която сякаш не му се управлява вече – дали защото му се налага да взема решения… Той говори едни работи по телевизията, а подписва други неща. Така че като нищо може да му се иска да вземе глътка въздух, но така или иначе формирането на редовно правителство не зависи от него. Ако в крайна сметка има парламентарно мнозинство, това дали президентът е искрен или не, няма никакво значение“, заяви политологът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени