Connect with us

Нюзрум

Yettel България с искане към Комисията за защита на конкуренцията относно сделка свързана с „Булсатком“

Published

on

Компанията Yettel България съобщи, че е са подали искане към Комисията за защита на конкуренцията относно сделка свързана с „Булсатком“. Причината за иска е придобиване на бизнесмена Спас Русев на важни активи в „Булсатком“. Според Yettel става дума за електронна съобщителна мрежа с мобилни кули и фиксирана оптична мрежа.  

Припомняме, че Спас Русев беше мажоритарен собственик на друга телефонна компания „Виваком“, докато „Булсатком“ е най-разспространеният и мащабен разпространител на телевизия у нас, че и в чужбина с над 650 хиляди абонати, съобщава „Офнюз“.

Само преди няколко месеца се появиха съмнения, че Русев е придобил „Булсатком“ с финансиране от „Виваком“ чрез дъщерно дружество и офшорна компания отново свързана с Русев. Въпросното дружество е отпуснало заем на Спас Русев, за да придобие „Булсатком“.   

„Серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция“, пишат в своите мотиви от Yettel.  

От А1 също посочват, че като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени