Connect with us

Олигархия

ПРЕСТЪПНО! Правителството нарочно държи зверски цени на тока, за да печелят близки олигарси

Published

on

Правителството умилено държи високи цени на тока, за да печелят олигарсите, които го доведоха на власт!

България съвсем спокойно може да поддържа ниска цена на електроенергията, защото има две държавни електроцентрали. Това са АЕЦ Козлодуй с мощност 2000 MW и ТЕЦ „Марица изток“ 2 с мощност 1600 MW, припомня БЛИЦ.

Мощностите на ВЕЦ на НЕК са достатъчни за поддържане на енергийния баланс в страната с поносими цени за българските граждани и предприятия. Необходимо е решение и заповед на министъра на енергетиката, за спиране на износа на електроенергия и цялото налично количество спокойно може да се пренасочи за регулирания пазар и останалите потребители в страната, обясниха експерти в енергетиката, като уточниха, че съществува такава практика.

За да се случи това е необходима воля и решителни действия от страна на новоизбраното коалиционно правителство. Такава, обаче няма, а причините навяват съмнения за задкулисни интереси и обслужване на корупционни действия.

Тезата за ангажименти към Европейския съюз и енергийната борса е несъстоятелна, защото глобата е нищожна на фона на инфлацията и декапитализирането, което се случва в страната.

Правителството не предприема стъпки по отношение на намаляването на цената на електроенергията, защото високата й цена се облага с по-високи ставки ДДС и акциз. Те компенсират липсите от ширещата се контрабанда, която ощетява бюджета със стотици милиони. Това води до притискане на битовите потребители и българския бизнес, за сметка на контрабандистите и корумпираните държавни служители, категорични са енергийни експерти пред медията ни.

Данните показват, че през миналата 2021 година при целия растеж на вноса като количества приходите от акциз в номинално изражение растат само с 4%, което е нищожен показател.

Приходите от ДДС имаха устойчив висок растеж през 2021, но за съжаление само до лятото. След горещите месеци се получи огромно забавяне, което е нелогично на фона на развихрилата се инфлация, която пълни джобовете на определени ръководни фигури в кабинета.

От абсурдната ситуация се облагодетелстваха ЕРП-тата, в това число и на Иво Прокопиев, които държава компенсира на 100% за поскъпването на тока, докато малкия и среден бизнес заедно с общините и болниците са принудени да плащат кожодерски сметки за ток.

Тепърва на бял свят ще излизат кои фигури в правителството имат интерес от контрабандата и какви олигархични интереси обслужват.

Най-четени