Connect with us

Нюзрум

Родата на собственика на скъпите румънски сервизи: кметове, депутати и дори министърка

Published

on

Дългогодишна война – така румънската преса определя неспирните проблеми на българския застраховател „Евроинс“ с три румънски сервиза, управлявани от един и също човек – Флорин Панделе.

Преди години ZIUA NEWS подробно проследява въздигането на империята на недосегаемия Панделе. „Поправките в закона за застраховките „Гражданска отговорност“ бяха прокарани със силно лоби в румънския парламент с помощта на роднини“, пише медията.

След като законът влиза в сила, автосервизите вече нямат ограничения да обявяват каквато решат стройност на ремонта, който се покрива от „Гражданска отговорност“. Разминаването в сумите е фрапиращо, като според твърдения на застрахователния бранш се стига до извънземни цени – например 3000 евро за поправяне на драскотина.

По новия закон самите застрахователи нямат право да оспорват оценката на автосервиза. Разбира се, от вратичката в закона не се възползват всички. Привилегията си остава запазена за империята на Панделе – или, както ги наричат в румънските медии, тризнаците „Autocar Grup 1 Service“ – „Standocolor“ – „Autocar&Trucks“.

Въоръжен с новия закон и лоби нависоко в застрахователния надзор, Панделе повежда война срещу застрахователите, които възразяват срещу  цените му, а ASF им налага глоби и настоява да му платят. Методът става патент на Флорин Панделе, а първият пострадал през 2020 е българският застраховател „Евроинс“, чийто мениджмънт е освободен и заменен със „специална администрация“ от надзора. Тя остава в румънската централа на „Евроинс“ за месец, плаща 10 млн. леи /над 2 млн. евро/ за претенции на Панделе и напуска.

Кои обаче са роднините, които осигуряват такъв комфорт на Флорин Панделе, лоби в парламента и протекции на високо в румънския застрахователен регулатор?

Интересна подробност за Панделе е, че империята му от сервизи е базирана във Волунтари – градче в покрайнините на Букурещ. Олигархът в сферата на ремонтите на автомобили има много силно влияние в града, където кмет пореден шести мандат е собственият му братовчед и почти съименник – Флорентин Панделе. Жената на Флорентин е още по-високо в партийната йерархия на Социалдемократическата партия PSD – неофициален наследник на забранената със закон и разпусната бивша Комунистическа партия. Снахата Габриела Фирея е знаменитост в Румъния – бивша журналистка, после депутат, един мандат кмет на столицата Букурещ и в момента министър на семейството, младежта и равните възможности в коалиционното правителство на страната.

Братовчедът Флорентин Панделе

Флорентин Панделе е несменяем кмет на Волунтари, което минава за нещо като предградие на столицата Букурещ. Именно там е седалището на фамилната империя, която не се състои само от автокъщите със специални протекции на братовчеда Флорин, но и от строителния бизнес на кметския син Богдан Панделе.

Кметът е човек със спорна репутация, който дори беше временно отстранен от партията си заради лоши отношения с членове и ръководство. През годините името му многократно беше замесвано в различни скандали. Най-шумният от тях избухна през 2016 г., когато градоначалникът беше обвинен от местен бизнесмен, че го е нападнал и удрял.

В медиите изтече запис от охранителна камера, на който се виждат кметът Флорентин Панделе и бизнесменът Богдан Динулеску, които се карат, а Панделе бута и удря на няколко пъти Динулеску.

Според официалната позиция на жертвата, изразена тогава пред румънски телевизии, кметът на Волунтари го нападнал първо вербално, а след това и физически, защото протестира срещу жената на Панделе Габриела Фирея – тогава кмет на Букурещ. В крайна сметка скандалът се разминава без проблеми със закона за Флорентин Панделе.

Малко преди това избухна и друг голям скандал с кмета – този път около отнемането на докторската му титла заради плагиатство. Оказа се, че докторската му теза на тема „Румъния и новите предизвикателства, генерирани от европейската интеграция“, с която става доктор по военни науки осем години по-рано, не е писана от него и най-малко 1/3 е изкопирана. Скандалът избухва в разгара на предизборната кампания през 2016. В крайна сметка той губи докторантурата, но печели изборите, както и следващите през 2020.

После Флорентин Панделе води дела срещу медията, публикувала първа разследването за плагиатството му и твърди, че умишлено са искали да провалят неговата кампанията. Иска им 350 000 евро компенсация за моралните щети. След 5-годишна съдебна сага, през 2021 г. Панделе загуби делото.

„Братовчедката“ Габриела Фирея

Бившата кметица на Букурещ и настояща министърка е сред звездите на румънския политически живот. Преди брака си в семейство Панделе, тя се кълне, че няма интерес към политиката. Малко след сватбата си през 2010 обаче започва да расте бързо в политическата стълбица и според медийни спекулации Фирея дори мечтае за президентското кресло.

Омъжва се за Флорентин Панделе през 2011. Член е на социалдемократите от 2012, когато става и депутат. Бързо расте в йерархията и година по-късно Фирея вече е председател на структурата в окръг Илфов и зам.-председател на PSD. През 2014 става и официален партиен говорител. През 2016 г., при едва 33% избирателна активност, Фирея успява да стане първата жена кмет на румънската столица. През 2020 обаче се провали на изборите и не успя да се класира за втори мандат.

Кумът Джиджи Бекали

Познато на българската публика лице се появява на сватбата на Фирея и Панделе, защото кум на двойката е добре известният Джиджи Бекали. Босът на футболния клуб ФКСБ (бившият „Стяуа“ Букурещ) е от най-скандалните политици и бизнесмени в Румъния. С кумецът си Флорентин Панделе на няколко пъти навлизаха в остри публични конфликти, като за част от тях дори коментираха, че са си простили.

Бекали беше арестуван през 2009 за отвличането на трима души, които подозирал, че са участвали в кражбата на автомобила му. Прекарва зад решетките едва 15 дни и от килията обявява, че се кандидатира за евродепутат. Печели място в ЕП като кандидат на крайните националисти от Великата румънска партия и имунитетът в Брюксел го спасява от продължаващо криминално преследване.

През 2013 той получи присъда по друг казус заради корупционни заменки на парцели с военното министерство, ощетили държавата с около 900 000 долара, както и заради уреждането на мачове.

И от затвора, откъдето излезе предсрочно за добро поведение, Бекали успяваше да изненадва румънската публика. Той написа две книги, започна трета и дори през 2014 обяви, че се е обзаложил на 20 000 евро, че „Стяуа“ ще спечели срещу българския „Лудогорец“ е първи плейофен мач за влизане в групите на Шампионската лига…

Зашеметяващата Корина Богачу

Любопитен щрих в семейната история е и една от най-впечатляващите депутатки, влизали в румънския парламент – дъщерята на бившия заместник на кмета Панделе – Александра-Корина Богачу. Забележителната брюнетка стана депутат на 27 години и така и не се изясни дали наистина е икономист и маркетинг директор или има средно образование, както твърдяха медиите.

Сексапилната Корина е дъщеря на Йон Богачу, който е братовчед и кръстник на Флорентин Панделе. Младата дама имаше сигурно място в парламента, защото беше лансирана като водач на листа в окръг Илфов, където шеф беше Габриела Фирея.

В тези роднински връзки лесно може да се обяснят силните позиции на Флорин Панделе и неговите сервизи и стабилното лоби, с което се ползва и към днешна дата, докато начело на Румъния е коалиция са довчерашните врагове – социалдемократите от PSD и либералите от PNL.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени