Connect with us

Нюзрум

Окончателно: 14 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 2 април

Published

on

14 партии и 7 коалиции (общо 21) ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщи на брифинг пред медиите заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Регистрацията на партия „Правото“ е заличена по нейно искане. Преди теглене на жребия вчера се е установило, че ВМРО не е регистрирала нито една кандидатска листа в нито един район и по тази причина за нея не е теглен номер в жребия за номерата на бюлетините, каза Матева.

Регистрирани са всички кандидатски листи, които са постъпили в районните избирателни комисии. В момента се извършва проверка дали кандидатите отговарят на изискванията да бъдат избирани.

Установено е, че двама кандидати са регистрирани в повече от два района и са заличени техните регистрации в третия район, където последно е постъпила кандидатската листа. Установено е още, че трима кандидати нямат навършени 21 години и няма да ги навършат до деня на изборите, заради което регистрациите им са заличени. Днес до 17.00 часа партиите и коалициите, които са ги издигнали, могат да предложат други имена. До същия срок партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи.

Регистрирани са и двама независими кандидати – Веселин Марешки във Варна и Милен Милев в Ловеч.

Общо са регистрирани 5621 кандидатури, тъй като на много места някои кандидати са регистрирани в два района.

От 00.00 часа на 3 март започва предизборната кампания, като ЦИК отправя призив към политическите партии и коалиции да водят позитивна кампания, да спазват добрия тон и нрави, и да спазват всички разпоредби на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.

Избирателите могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до 18 март. Могат да се подават и онлайн заявления. До 18 март могат да се подават и зявления за гласуване и хората с увреждания, които гласуват с подвижна секционна комисия.

До 7 март избирателите, които живеят извън страната или по време на изборния ден ще са извън страната, могат да подадат заявление за това. До момента са подадени 25000 заявления.

7 неправителствени организации и ОССЕ са регистрирани като наблюдатели на изборите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени