Connect with us

Гербери

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Нямаме съмнение, че ще бъдем първа политическа сила

Published

on

„България има нужда от стабилно и редовно правителство и от работещ парламент. Нямаме съмнение, че ще бъдем първа политическа сила“, заяви пред БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ.

По думите ѝ ГЕРБ-СДС разполага с управленска програма, която е много ясно дефинирана като цели и визия за управление и може да поеме отговорността да състави редовно правителство след 2 април.

„Ще направим възможно след 2 април България да има редовно правителство, което да реши проблемите на хората, които „Продължаваме промята“ завеща“, увери бившият министър на енергетиката.

„Останах изненадана от изявлението, че ако ГЕРБ е първа политическа сила отново ще отидем на избори. Това е безотговорно поведение и българските граждани ще го отразят в гласуването си“, смята тя.

По повод проверките на Европрокуратурата в тецове и топлофикации тя коментира, че темата е свързана с компетенциите на екоминистерството. „Европрокурорите проверяват една частна компания, която верифицира данните за емисии и дали го прави коректно. Постъпили са сигнали в Европейската прокуратура и тя е длъжна да реагира, тъй като става въпрос за търговия с емисии“, посочи Петкова. Тя настоя да се изчакат проверките.

Тя поясни, че по отношение на важната тема с ТЕЦ-овете вниманието е насочено към предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта, свързана със затварянето на въглищните централи. „Няма нищо странно в проверките, които се извършват“ посочи Теменужка Петкова.

„Служебният кабинет трябва да изпълни решението на парламента и да започне преговори за предоговаряне на ангажимента за спестяване на 40% емисии до 2025 година само от електропроизводство, а базовата година е 2025 година, което е неразумно“, смята тя.

Според нея централите са гарант за енергийната и националната сигурност на страната ни.

„Електроенергийната система не може да функционира без тецовете, регионът не може без тях. Ангажиментът е неразумно приет“, категорична е Теменужка Петкова.

От работата на енергийната ни система зависи как ще функционира енергетиката на съседните ни държави, за които изнасяме ток, подчерта тя.

Петкова е загрижена, че българският народ обеднява. По думите й ГЕРБ-СДС имат план как страната да излезе от кризата с инфлацията.

Тя изтъкна още, че съдебната реформа ще е основен приоритет за партията в 49 НС. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени