Connect with us

Нюзрум

Кирил Бошов: Капиталът на „Евроинс Румъния“ надхвърля 410 млн. леи и е увеличен с още 100 млн. леи

Published

on

„Евроинс Румъния“ отговори на твърдения в румънски медии за голям брой дела, които се водят срещу компанията в румънските съдилища. Кирил Бошов, председателят на Управителния съвет на „Еврохолд“, компанията-майка на застрахователното дружество, говори пред журналисти в Букурещ.

„Евроинс“ е платила компенсации за над 1 млн. щети, 160 000 са само през 2022г.

„Първо и най-важно – „Евроинс“ е платила компенсации за над 1 млн. щети. Само през миналата година компанията ни е платила 160 000 случая. Сега те (Бел.ред. ASF – румънската комисия по финансов надзор) са намерили 72“, това посочи той по повод последното дело срещу компанията от началото на февруари.

„Евроинс“ е внесла жалба по този повод в апелативния съд в Букурещ на 15 февруари и оспорва решението на ASF за налагането на глоба в размер на 300 000 леи.

Advertisement

„Последната глоба е за 72 преписки по застрахователни полици. Миналата година сме изплатили повече от 160 000 по такива документи. Всеки ден компанията ни обработва стотици случаи и изплащаме по 14 000 – 15 000 дела на месец“, допълни още изпълнителният директор.

Кирил Бошов посочи, че има много малък процент на оплакванията, а половината от тях идват от едно и също място.

„10 жалби на ден от 2,7 милиона полици може да означава не, че имаме проблеми, а че просто някой се е обадил по телефона, но в момента не е му е отговорено. От тези 10 жалби половината идват от едно и също място“, посочи той.

„Евроинс“  изплаща претенциите средно за 5-10 дни след подаване на иска

„Относно автосервизите, преди 3 години работихме с 50 сервиза, с които имахме директни споразумения. Днес имаме над 1000 такива и с тях работим перфектно, без конфликти и съдебни спорове“, посочи Бошов .

Advertisement

Компанията изплаща претенциите си средно от 5 до 10 дни след подаване на иска. Какво означава това? Според румънското законодателство след подаване на иска за обезщетение – застрахователят е длъжен да представи офертата в рамките на 30 дни, а ако тази оферта бъде приета, плащането трябва да се извърши в рамките на максимум 10 дни.

„Плащането трябва да се извърши в рамките на максимум 40 дни според закона. Евроинс плаща за 10 дни.  Това е още един отговор на въпроса дали трябва да се притесняваме за финансовата стабилност на компанията“, посочи още той цитиран от economie.hotnews.ro.

Контролът на ASF върху „Евроинс“ не е приключил, каза ръководителят на групата EIG, а освен това българската група „Еврохолд“, която контролира „Евроинс“ Румъния, не е съгласна с ASF по отношение на предишни презастрахователни договори, които се оспорват от арбитража на застрахователния пазар в Румъния.

„Ние обаче решихме да продължим и да сключим този нов презастрахователен договор – EIG Re“, каза директорът на EIG Кирил Бошов.

„Презастраховането не беше внезапен ход. То е част от нашата стратегия. Във всяка застрахователна група има общи процеси, които трябва да се управляват заедно –  управление на активи, полици под една марка. Комбинирахме нуждите на Евроинс Румъния, Евроинс България , Евроинс Полша и др. Обичайно е те да се комбинират, получава се по-добра цена“, каза Кирил Бошов, цитиран от bursa.ro.

Advertisement

Според него презастрахователният договор покрива 87% от рисковете на „Евроинс Румъния“, 3% от риска се покрива от румънския застраховател, а 10% представляват различни данъци.

„Зад EIG Re стоят презастрахователни компании от Германия, Холандия, Испания“, каза Кирил Бошов.

„Работата на всеки регулатор е да изисква от всяка компания по-добри показатели и това е, което правим. Увеличихме финансовата стабилност на компанията. Това става с увеличението на капитала, с диверсификацията на портфейла и презастрахователния договор“, каза Кирил Бошов.

„Евроинс“ увеличава платежоспособността

Попитан за основните показатели, които определят дали един застраховател е финансово стабилен и платежоспособен, а именно капиталовото изискване за платежоспособност (SCR) и минималното капиталово изискване (MCR), ръководителят на групата твърди, че покрива показателите, които дори са над законовите изисквания.

Advertisement

„Преди презастрахователният договор SCR беше 130%, а MCR беше 280%. След сключването на този договор SCR ще достигне 160%, а MCR ще достигне 300%“, посочи той.

Ръководителят на „Евроинс“ допълни, че компанията е направила увеличение на капитала със 100 милиона леи. Документите вече са подадени в Комисията по надзор, но становището се бави.

Капиталът на „Евроинс“ надхвърля 410 млн. леи и е увеличен с още 100 млн. леи

Към този момент капиталът на Евроинс Румъния надхвърля 410 милиона леи. Застрахователното дружество предприема стъпката за увеличение със 100 млн. леи още през лятото на миналата година, посочва ZF.ro.

„Увеличението на капитала започна миналото лято. Това е процес на одобрение, вече сме внесли сумата и парите са в сметката. Компанията работи перфектно и ние имаме абсолютното доверие във финансовата си стабилност. Искаме да сме сигурни, че никой няма да се опита да направи нещо срещу тази компания.“, категорично заяви Кирил Бошов.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени