Connect with us

Олигархия

Пеевски с един мотив по-малко за налагане на санкции по „Магнитски“

Published

on

Мотивът, който е бил поставен на първо място за налагане на санкции по закона “Магнитски” на политика Делян Пеевски, е отпаднал.

Това се разбира от писмо на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, което е изпратено до Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия. Според “Капитал” документът, в който службата е потвърдила решението си, е бил изпратен в началото на декември. Той обаче става публичен тази седмица, след като е приложен по делото „Пеевски срещу Йелън“ (финансовият министър на САЩ) .

От този документ, с дата 5 декември 2022 г., депозиран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) по делото, което бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заведе в САЩ, става ясно, че е отпаднал мотивът за санкциите – този, че през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България на местните избори на 27 октомври 2019 г., като се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Този мотив е фигурирал досега на първо място в официалните съобщения на Министерството на финансите на САЩ за наложените на Пеевски санкции. Юристи коментираха пред “24 часа”, че сегашното изявление на OFAC означава, че той няма да се поддържа по съдебното дело.

По повод останалите мотиви за наложените санкции, Службата за контрол на чуждестранните активи изразява становище, че според нея са подкрепени с достатъчно доказателства. Уточнява се, че OFAC в нито един момент не е претендирала, че обвиненията срещу Пеевски са наказателни, нито че се основават на наказателни процедури в българското законодателство. Затова са били разгледани подробно и констатациите от проверката на българската прокуратура, която проверява също политика след включването му в списъка „Магнитски“. Отново се напомня, че този закон не е наказателно право и въведените с него санкции не са наказателни, а административни.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени