Connect with us

Timeline

Тома Биков: Няма за какво да прощаваме на Морфов, не сме му обидени

Published

on

От профила във Фейсбук на Тома Биков

Кратко уточнение. Директорът на Народния театър Васил Василев беше съветник на Велислав Минеков, докато последният искаше да гони ГЕРБ от централата на партията. По-късно, по времето на министъра на културата от „Продължаваме промяната” Атанас Атанасов (имаше и такъв), Васил Василев беше избран за директор на академичния ни театър. Същият назначи Александър Морфов за главен режисьор, като това беше част от концепцията му. Днес го е уволнил дисциплинарно и затова сме виновни…ГЕРБ.

Припомням това, защото самият господин Морфов, по всички телевизии говори за амнезия на цялото общество, а не помни неща, които са се случили само преди година. Съжалявам, че е необходимо талантлив режисьор като него, да изразява себе си не чрез представленията си, а чрез политическа активност.

Слушах интервюто му пред БНР, в което казва, че ГЕРБ никога няма да му простят за критиките към Борисов. Уверявам го, че няма за какво да му прощаваме, защото не сме му обидени. Влизайки в политиката, всеки от нас знае, че ще бъде критикуван, а нерядко обиждан и клеветен, без да има право на отговор. В този контекст, в лично качество съм му простил, че ме нарича еничар, още в мига, в който го е изрекъл. Николай Бердяев казва, че християнинът никога не може да бъде обиден, а само виновен. Тази мисъл ме крепи през последните години.

Advertisement

Желая успех на Александър Морфов и се надявам да намери поле за изява на истинския си талант, който е в правенето на театър, а не в правенето на политика! А ако иска да участва в политиката, от сега трябва да знае, че хората в това поле нито имат право на обида, нито право на отговор. Те имат единствено правото да бъдат виновни.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени