Connect with us

Нюзрум

Министър Стоянов за идиотията на границата ни с Турция: Нашите патрули нямат право да задържат

Published

on

Още военнослужещи вероятно ще бъдат разположени на границата ни с Турция. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов. Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на граничната бразда с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и „Гранична полиция“.

„Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата“, заяви министър Стоянов.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

За да има адекватна охрана на границата ни, обаче, са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов като посочи, че около 110 км от границата ни с Турция не са оборудвани с такива.

Advertisement

Министърът на отбраната коментира, че не е вярно, че Великобритания е предложила на България самолети и заместващи платформи, ако предоставим нашите МиГ-29 и Су-25 на Украйна.

„Това, което каза министърът на отбраната на Обединеното кралство е, че те са готови да изнесат еър полисинга. Съгласно нашите документи, това е възможно, само ако и ние участваме съвместно. Така че е хубаво да слушаме внимателно какво се говори и какво се пише“, уточни той.

Димитър Стоянов отказа да коментира твърдението на украинския посланик, че сме изпратили танкове на Украйна като уточни, че военната помощ, която България предоставя е класифицирана информация.

„Абсолютно всичко, определено от Народното събрание, е изпълнено. Списъкът е класифициран. Това, което сме предоставили, се намира в топ 3 на необходимостите на Украйна. Точка 6 от решението на Народното събрание казва, че Министерски съвет може да реши по заявка от Украйна и по възможност от България какво още да предостави. Това, което към момента се иска от нас, ние няма как да го предоставим. МиГ – 29, Су-25 и зенитно-ракетна платформа няма как да предоставим, защото ще останем без заместваща платформа“, каза Стоянов.

Той отправи критики към кабинета „Петков“, че не е поставил навреме въпроса за участие на България в триъгълни сделки. Към момента страната ни е поставила въпроса за участие в тях, но нвече е твърде късно.

Advertisement

„И ние сме поставили такова условие – за самолетите и бронетанкова техника, но вече няма какво да ни бъде предоставено в замяна – прекалено много сме закъснели. Трябваше предишното правителство да събере смелост и да предложи това тогава.

Когато другите страни сключиха триъгълни сделки – март, април, май миналата година, нашите депутати израха не подкрепата към Украйна, а задържането на власт. Любовта към властта ги подтикна да вземат едно решение, с което да се предостави само военнотехническа помощ, което няма нищо общо с военната помощ. Народното събрание можеше да гласува такова решение. Много е лесно сега същите тези хора да критикуват служебното правителство, но вече е твърде късно. Триъгълните сделки се сключваха през този период. През последните два месеца няма нито една триъгълна сделка. Освен това, да замениш една платформа от 73-а година с платформа 77-а година, пък макар и модернизирана, това не е модернизация на Българската армия“, посочи Стоянов.

Министърът на отбраната посочи още, че ще продължи да настоява за отделяне на 2% от БВП от бюджета за отбрана още през тази година.

„Българската армия изпълнява конституционните си задължения с това, което разполага. Българската армия, обаче, не е модернизирана. Въпреки това, със средствата, които имаме, макар и изостанали, мисля че имаме възможност да охраняваме територията на България, разбира се, в съюзен формат“, каза още Димитър Стоянов.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени