Connect with us

Парламент

Тя направи много интересна прогноза за мястото на Борисов, Петков, Янев и Слави в парламента

Published

on

Няма да има особена разлика в представителството на политическите партии в това, което наблюдавахме в 48-то Народно събрание. Няма да има някакви безкрайни изненади. Това каза за „Фокус“ социологът Евелина Славкова.

Тя сподели три възможни хипотези, на които може да станем свиделите след предсрочните парламентарни избори.

„Първата хипотеза е коалицията ГЕРБ-СДС с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – това е едната визия, която виждаме, тази, която ще бъде сигурна за осъществяване. Ще трябва да бъдат направени изключително много компромиси от страна на политическите формации, за да може да бъде съставен такъв коалиционен кабинет. Просто казвам го от гледна точка чисто и на аритметика, защото нито една от политическите формации, големите, няма да има достатъчно мнозинство, за да може да състави самостоятелно кабинет или само с една политическа формация. Другата хипотеза е т.нар. „хартиена коалиция“ – ГЕРБ, ДПС, БСП, която пък е обществено неприемлива. И отново заради местните избори не мисля, че ГЕРБ биха влезли в такъв тип коалиция. Третата хипотеза, в която влизаме от данните, от днешна гледна точка, разбира се – важно е да го уточним, е наесен с песен, т.е. отиване на избори отново наесен. Това е хипотеза, която в никакъв случай не трябва да бъде изключвана“, посочи Славкова.

На въпрос каква избирателна активност бихме могли да очакваме, тя каза, че най-вероятно ще бъде приблизително избирателната активност, която видяхме на изборите през октомври месец. Социологът отбеляза гласуването с хартиена бюлетина, което според нея със сигурност ще върне част от по-възрастните избиратели, които не са излезли да гласуват на последните избори, защото се притесняваха дали ще се справят с машината.

„Разбира се, това връщане няма да е на хора, които имаха технологичен ценз заради машините, няма да доведе до някакви колосални промени в електоралната картина, т.е. в електоралната мобилизация“, добави тя.

Славкова уточни, че това, което виждаме в момента е паритет между двете политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и допълни, че една от двете ще бъде първа политическа сила. Тя обаче постави въпроса за значението от това коя ще бъде първа политическа сила, освен символната победа, защото предполагаемите конфигурациите показват, че не може без нито една от двете да се състави някакво по-стабилно правителство.

„Печеливш ще бъде този, който може да състави кабинет, т.е. това може да бъде и вторият, това може да бъде дори с третия мандат. Първото място на тези избори за мен е чисто символна победа, а не толкова тази победа, която ще бъде основополагаща за съставянето на следващ кабинет, на редовно правителство“, каза още тя.

Социологът заяви, че останалите партии, които социологическите проучвания показват, че ще намерят място в новия парламент са ДПС, БСП и „Възраждане“, „Български възход“ към този момент е 4%.

„Кампанията има особено значение, особено за политическите формации, които са около 4-те процента – това са „Български възход“ и „Има такъв народ“, които са близо до 4-процентната бариера, така че наистина за тях ще бъде изключително важно каква кампания ще направят, какво ще говорят на електоратите си, дали ще мога да мобилизират достатъчно хора, които да ги подкрепят“, сподели Славкова.

Тя посочи, че ще наблюдаваме два силно изразени акценти в предизборните кампании на политическите субекти и това са темата с цените, инфлацията и обедняването. Другият акцент ще бъде за политическата криза.

„Предполагам, че в посланията на политическите формации ще има и такъв тип акценти, които са свързани с търсене на консенсус, решаване на този проблем, именно защото хората започват вече сериозно да проблематизират тази ситуация“, заключи Евелина Славкова.

Най-четени