Connect with us

Нюзрум

Симеон Дянков аха да похвали Кирил Петков, но го съсече: 1/3 от инфлацията си е негова с Асен

Published

on

Спекула в цените у нас има, коментира пред БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му цените растат, а потреблението се свива, докато инфлацията нараства.

„В България около 2/3 от инфлацията у нас се дължи на външни фактори и около 1/3 на грешки на предходното правителство. Не реагира достатъчно добре и после започна да дава пари“, уточни Дянков. По думите му веднъж като се вдигне цената, търговците трудно си я свалят.

„Това се случва по цял свят, но в нашия регион повече. Като се качи една цена, тя няма да спадне, аз затова съм противник на намаляване на ДДС“, отбеляза финансистът. Той призна, че на бизнеса трудно може да се влияе чрез държавата или чрез КЗК.

„Най-лесно е чрез бюджета – на всички, които не намаляват своите продукти, въпреки че пшеничните продукти са намалели с 40 на сто, а на енергийните ресурси с 60 на сто. Трябва ДДС да се качи там“, смята Дянков. Той даде пример с цената на млякото, което е около 2 лева във Вашингтон, в Брюксел – пак около 2 лева, а у нас е около 3.50 лв.

„Държавата трябва да изземе помощтите за бизнеса с намалено ДДС и субсидии. Парадоксално, но това ще намали цените“, посочи финансистът. Той прогнозира, че ако върнем ДДС за хляба до 20 процента, а не както е сега, цената ще намалее.

„В Брюксел употребявам български продукти – мляко, колбаси. Там има български млека и струват 1, 01евро за литър, въпреки че пътуват до Белгия“, коментира Дянков. Според него няма икономическо обяснение за това.

„Съмнявам се да има стабилно правителство, защото повечето партии гледат към местните избори“, изтъкна бившият финансов министър. Той смята, че ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната.

Най-четени