Connect with us

Нюзрум

Гълъб Донев ще вземе да ядоса Румен Радев и Копейкин с такива слова за еврото…

Published

on

Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни да стане по-богата“, посочи премиерът Гълъб Донев в началото на конференцията „България по пътя на еврото“.

По думите му самата промяна на валутата не носи допълнителна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

„В еуфорията си нашите партньори от Хърватия сякаш подцениха значението и големия ефект от поскъпването на отделни стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но успяха бързо да реализират мерки, така че такива нелоялни практики да бъдат контролирани и санкционирани“, изтъкна служебният премиер. Той се ангажира, докато е на поста, за еврото у нас да се говори „разбираемо“.

„Това се дължи на ясния път към целта за присъединяването към еврозоната. През последната година доходите на домакинствата пострадаха от инфлацията. С оглед на притесненията е важно да се отбележи, че влизането в еврозоната не въздейства негативно на инфлацията, а това се дължи основно на нелоялни търговски практики. Членството в еврозоната ще даде по-прозрачна възможност за сравнимост на работните заплати“, коментира Донев. Той се похвали, че страната е успяла да запази заетостта и ниската безработица.

Премиерът добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната.

Най-четени