Connect with us

Нюзрум

Държавата най-накрая реагира: КФН иска обяснения от румънските си колеги за „Евроинс“

Published

on

Комисията за финансов надзор (КФН) не е била уведомена от румънския си аналог ASF за провеждането на надзорна проверка в „Евроинс Румъния“ и за констатациите от нея. Липсата на комуникация между регулаторите по такива казуси не е типична, а българската институция вече е поискала обяснение, съобщава „Капитал“.

Пред КФН, румънският регулатор изтъкнал, че констатациите са предварителни, очаква се отговор от страна на застрахователя и едва след това щял да бъде изготвен окончателен доклад.

На 10 февруари е била проведена работна среща, на която българският надзор е поискал и „извършване на независима проверка на констатациите, направени от ASF, с активното участие на EIOPA, с цел максимална обективност“.

Освен това от КФН посочват, че проверката била започнала още миналата година, а те били уведомени за нея едва на 3 февруари, и то от самата компания, а не от колегите си.

Advertisement

Досега в ролята си на надзорник на групово ниво на „Евроинс иншурънс груп“ (ЕИГ) комисията не е констатирала проблеми с платежоспособността на дружествата от нея, съобщава „Капитал“. Това обаче идва и с уговорката, че българският надзор няма пряк поглед върху данните на „Евроинс Румъния“, а финансовото ѝ състояние се наблюдава през груповата консолидирана отчетност.

„В случай на уведомление от страна на участник в надзорния колегиум за промяна в рисковия профил на дадено дружество, както и за съществени изменения в компонент от дейността, се свиква извънреден надзорен колегиум, с цел уведомление за промените, както и очертаване на план за бъдещи надзорни действия“, обясняват от КФН, като подчертават, че има възможност и за извънреден колегиум. Според регулатора обаче такова нещо не се е случвало, за последен път среща за ЕИГ е имало на 5 декември 2022 г. и на нея КФН не е информирана от страна на ASF за извършвана надзорна проверка, както и за очакван доклад от нея.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени